Αγορά ακινήτων: Ο «Μεγάλος Αδελφός» της ΑΑΔΕ εντοπίζει τα αδήλωτα τετραγωνικά

 Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων ως άλλο «Ηλεκτρονικό Μάτι» θα αρχίσει να λειτουργεί εντός του Σεπτέμβρη - Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα 

Σπίτι
PIXABAY
1'

Τα μαύρα ενοίκια, τα αδήλωτα τετραγωνικά, οι αγορές και οι ενοικιάσεις ακινήτων, που είναι εντυπωσιακά φτηνές, μπαίνουν στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία από τον Σεπτέμβριο θα έχει άλλο έναν τρόπο διασταύρωσης στοιχείων.

Πρόκειται για το λεγόμενο «Ηλεκτρονικό Μάτι» της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, που πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για εύκολη διασταύρωση στοιχείων. Το Ηλεκτρονικό Μάτι θα κάνει αυτόματους ελέγχους μέσω του ψηφιακού περιουσιολογίου, δηλαδή μίας νέας βάσης δεδομένων που αφορά ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή» θα υπάρξουν έλεγχοι και στις πλατφόρμες ακινήτων. Μόνο μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY έχουν αλλάξει χέρια συνολικά 122.000 ακίνητα με μέση αξία 90.500 ευρώ, δηλαδή 11 δις ευρώ μόνο το α’ εξάμηνο, φέτος.

Τι θα περιλαμβάνει η νέα βάση δεδομένων

Η νέα βάση δεδομένων για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αλλά και για πωλητές διαμερισμάτων θα σαρώσει τα ακίνητα στον δορυφορικό χάρτη της χώρας, που έχουν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο του Ε9 και στα δεδομένα του Κτηματολογίου.

Το κράτος θα έχει μία συνολική εικόνα για την ακίνητη περιουσία των πολιτών, όχι μόνο μέσω των φορολογικών δηλώσεων ενώ θα υπάρχουν γενικότερα στοιχεία, που θα μπορούσαν να ωφελήσουν και για τη στεγαστική πολιτική: όροφος, ποσοστό συνιδιοκτησίας, ημιτελή, κενά διαμερίσματα.

Με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται σάρωση, ώστε οι ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια θα χρειαστεί να πληρώσουν αναδρομικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.ά.).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή