ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

«Πάγωμα» αντικειμενικών στα ακίνητα εξετάζει η κυβέρνηση - Τι σημαίνει για ενοίκια και τιμές πώλησης

Στο «πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αναφέρθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς τονίζοντας ότι θα συνεισφέρει στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος

«Πάγωμα» αντικειμενικών στα ακίνητα εξετάζει η κυβέρνηση - Τι σημαίνει για ενοίκια και τιμές πώλησης
2'

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει το «πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών ακινήτων για τουλάχιστον για ακόμη ένα χρόνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυβερνητικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ακινήτων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε: «Το πάγωμα των αντικειμενικών τιμών δεν θα επηρεάσει άμεσα τα ενοίκια, αλλά θα αποτρέψει την αύξηση του φορολογικού κόστους στις συναλλαγές ακινήτων. Αντίθετα, μια αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα οδηγούσε σε υψηλότερους φόρους, κάτι που θα επιβάρυνε περαιτέρω την κτηματαγορά».

Όσον αφορά τα ενοίκια, ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι «έμμεσα, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών θα έχει θετική επίδραση, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις αυξήσεις ως επιχείρημα για να ζητούν υψηλότερα ενοίκια».

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είχαν αναθεωρηθεί για τελευταία φορά πριν από τρία χρόνια, με τις εμπορικές τιμές να έχουν σημειώσει από τότε σημαντική αύξηση. Μία νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, θα μπορούσε να προκαλέσει νέα άνοδο στις τιμές των ακινήτων, επιδεινώνοντας την ήδη σοβαρή στεγαστική κρίση. Εάν οι προτάσεις εγκριθούν, το μέτρο αυτό θα αποτελέσει μέρος του ευρύτερου στεγαστικού πακέτου που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το οποίο παρουσιάστηκε λεπτομερώς από τους αρμόδιους υπουργούς.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, καθώς και του φόρου υπεραξίας ακινήτων, μέτρα που προβλέπεται να λήξουν στο τέλος του έτους. Η παράταση αυτή αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2025, με στόχο την τόνωση της αγοράς και της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η αναστολή του ΦΠΑ, που εισήχθη το 2019, είχε θετική επίδραση στην αγορά, αυξάνοντας τις αγοραπωλησίες, ενώ η αναστολή του φόρου υπεραξίας συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση των συναλλαγών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή