Γλουμής- Ατσαλάκης στο Newsbomb.gr: Το «Σπίτι μου 2» θα διευκολύνει χιλιάδες νέους και οικογένειες»

Στην επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» και τα νέα μέτρα για την στεγαστική κρίση αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, μιλώντας στο Newsbomb.gr

Γλουμής- Ατσαλάκης στο Newsbomb.gr: Το «Σπίτι μου 2» θα διευκολύνει χιλιάδες νέους και οικογένειες»
Eurokinissi
4'

Προτεραιότητα αποτελεί πλέον η επέκταση της δυνατότητας αγοράς πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκων ή και άτοκων δανείων, προκειμένου να ωφεληθούν ακόμα περισσότερα ζευγάρια. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», ύψους 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 15.000 νέους και νέα ζευγάρια, ηλικίας έως και 50 ετών, να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με ευνοϊκό επιτόκιο, το οποίο θα ανέρχεται στο μισό από το εμπορικό.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)Eurokinissi

Ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, μιλώντας στο Newsbomb.gr για το νέο αυτό πρόγραμμα που θα λάβει δράσει από αρχές του 2025, δήλωσε πως η διαδικασία στήθηκε μέσα σε τρεις μήνες, και ήδη, σε 16 μήνες από την έναρξή του, έχουν ενταχθεί 9.100 αιτήσεις με εκταμιεύσεις άνω των 685 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει ανταποκριθεί ο κόσμος», τόνισε ο κ. Γλούμης-Ατσαλάκης.

«Θα είναι ένα πετυχημένο πρόγραμμα μέσα σε τρεις μήνες στήθηκε η διαδικασία του μηχανισμού ενώ μέσα σε 16 μήνες από την έναρξη του προγράμματος έχουμε 9.100 εντάξεις και έχουμε εκταμιεύσεις πάνω από 685 εκατ. ευρώ», ανέφερε στο Newsbomb.gr σχετικά με το «Σπίτι μου 2» ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης.

Διευρυμένα κριτήρια και νέες διευκολύνσεις

Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» θα είναι διευρυμένο, με διπλάσιο προϋπολογισμό, ενώ επεκτείνεται και στα ηλικιακά όρια, αυξάνοντας παράλληλα τα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τον κ. Γλούμη, θα παρέχεται διευκόλυνση στα εισοδήματα των δικαιούχων, καθώς θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα της τελευταίας τριετίας. «Είναι μια διευκόλυνση για όσους είχαν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα το 2023 και ενδέχεται να μην κάλυπταν τα ισοσταθμικά κριτήρια», εξήγησε.

Τα ακίνητα που καλύπτονται αφορούν σε συμβόλαια αξίας έως 250.000 ευρώ, ενώ το ποσό του δανείου αυξάνεται στις 190.000 ευρώ (από 150.000 ευρώ). Επιπλέον, τα σπίτια πρέπει να έχουν κατασκευαστεί έως το 2007 και να μην υπερβαίνουν τα 150 τ.μ. «Είναι ένα πρόγραμμα πιο ανοιχτό, που απευθύνεται σε μεγαλύτερα εισοδήματα και σε περισσότερους ανθρώπους», υπογράμμισε ο κ. Γλούμης-Ατσαλάκης.

«Είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει ανταποκριθεί ο κόσμος. Το «Σπίτι μου 2» είναι ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα με τους διπλάσιους προϋπολογισμούς, με διεύρυνση στα ηλικιακά όρια αλλά και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων», σημείωσε.

Τα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος

Το «Σπίτι μου ΙΙ» θα προβλέπει τις εξής προϋποθέσεις:

  • Προϋπολογισμός: 2 δισ. ευρώ
  • Αριθμός δικαιούχων: 20.000
  • Ηλικιακό όριο: από 25 έως 50 έτηΠοσό δανείου: Έως 190.000 ευρώ, με χρηματοδότηση έως το 90% της αξίας του ακινήτου και διάρκεια από 3 έως 30 έτη.
  • Εισοδηματικά κριτήρια:
    - Έως 20.000 ευρώ για άγαμους
    - Έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια (+4.000 ευρώ/παιδί)
    - Έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες (+5.000 ευρώ/επιπλέον παιδί)
  • Τα δάνεια θα είναι είτε κατά 50% άτοκα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και κατά 50% έντοκα μέσω τραπεζών, είτε κατά 75% άτοκα για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
akinita

Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης

Ο κ. Γλούμης-Ατσαλάκης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών με δάνεια μηδενικού επιτοκίου έως 25.000 ευρώ. Οι εργασίες που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, ηλιακούς θερμοσίφωνες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το πρόγραμμα αυτό αφορά σε 20.000 δικαιούχους και είναι ανοιχτό σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Το νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Στο πλαίσιο των μέτρων για τη στέγαση, βρίσκονται και άλλα προγράμματα, όπως το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Σύμφωνα με τον κ. Γλούμη-Ατσαλάκη, πρόκειται για το πιο εύκολο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης χωρίς προϋποθέσεις, καλύπτοντας ποσά δανείων έως 25.000 ευρώ. «Δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και δεν επιβάλλει τους περιορισμούς του "Εξοικονομώ"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε δύο αλλαγές στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», αυξάνοντας την επιδότηση στο 60% και το επιτρεπόμενο ποσό ανακαίνισης σε πάνω από 13.000 ευρώ. Όπως δήλωσε η κ. Ζαχαράκη, «τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προγράμματος παραμένουν ίδια, με τις ίδιες προϋποθέσεις για εισόδημα, ακίνητη περιουσία και μέγεθος ακινήτου».

Με τα νέα αυτά μέτρα, η κυβέρνηση στοχεύει στην άμεση ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης και στην υποστήριξη των νέων και των οικογενειών που επιθυμούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία.

gloumis.jpg

Ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή