Η Goldman Sachs «βλέπει» νέες αναβαθμίσεις για την Ελλάδα –Ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή δυναμική.

Για καλύτερες επιδόσεις του χρέους της Ελλάδας κάνει λόγο η Goldman Sachs, η οποία στο σημείωμά της μετά και την αναθεώρηση της ανάπτυξης του 2023 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, εκτιμά θα υπάρξει νέος γύρος αναβαθμίσεων της οικονομίας.

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή δυναμική. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε προς τα πάνω το ονομαστικό και το πραγματικό ΑΕΠ στο 2,2% στη δεύτερη ετήσια εκτίμησή της στις 17 Οκτωβρίου.

Η αναθεώρηση περιελάμβανε ένα σύνολο μεθοδολογικών βελτιώσεων και πιο ολοκληρωμένα δεδομένα: η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε έως και 2,3% ετησίως, σε σύγκριση με 2% προηγουμένως, και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης στο 8,3%, σε σύγκριση με 6,6% προηγουμένως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2023, με οδηγό τις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, +6,6% ετησίως) και από την έντονη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+2% ετησίως).

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ και αφήνοντας αμετάβλητες τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές παραδοχές του Ελληνικού Δημοσιονομικού Σχεδίου που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Goldman Sachs προβλέπει τώρα ότι το χρέος προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από την πρόβλεψη του FSP. Μάλιστα εκτιμά ότι θα φτάσει το 145% του ΑΕΠ το 2025, 3,2 π.μ. κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψή της και μειωμένο από 207% το 2020.

Τα τελευταία θετικά μακροοικονομικά στοιχεία οίκους αφήνουν ανοικτό παράθυρο για μια επιπλέον αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις προσεχείς αξιολογήσεις (S&P στις 18 Οκτωβρίου, Fitch στις 22 Νοεμβρίου, Scope στις 6 Δεκεμβρίου).