Χατζηδάκης: Μύθος η αποβιομηχανοποίηση της χώρας
Όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα διαψεύδοντα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Η Κυβέρνηση, εξετάζει κάθε πρόταση, όπως και αυτές που έχει καταθέσει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ε.ΕΝ.Ε που πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου. Διευκρίνισε ότι “Δεν έχουμε καταλήξει, όμως η περαιτέρω μείωση των φόρων είναι στο πνεύμα της κυβέρνησης γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα. Αλλά μετράμε κάθε φορά πριν προχωρήσουμε, ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο το στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας”.
Ο κ. Χατζηδακης αναφερθηκε στην θετικη και ανοδική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και της οικονομικής πολιτικής, που συνδυάζει την δημοσιονομική σύνεση με μία φιλοεπενδυτική προσέγγιση. «Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται ένας μύθος, ότι έχει επέλθει πλήρης αποβιομηχανοποίηση κι η Ελλάδα αποτελεί αποκλειστικά μία οικονομία υπηρεσιών. Όμως όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα διαψεύδονται. Σταδιακά διαφοροποιείται το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. Παραθέτοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Υπουργός τόνισε πως η βιομηχανία έχει αυξήσει τη συμμετοχή της στο ΑΕΠ από 12% το 2019 στο 13,8% το 2023 , ενώ το ίδιο διάστημα ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 7%.
Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση της παραγωγικότητας της μεταποίησης ξεπέρασε το 20%. Άνω του 53% είναι η αύξηση στις επενδύσεις στον κλάδο, ποσοστό που συνιστά το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Ανοδική πορεία ακολουθούν και οι εξαγωγές, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, έχουν διπλασιαστεί μεταξύ 2008 και 2023, ξεπερνώντας πλέον το 40% του ΑΕΠ.
«Με δεδομένο ότι έχουμε πετύχει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δίνουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Επισήμανε ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η χώρα έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να καλύψει το επενδυτικό κενό. «Δεν έχουμε πολυτέλεια να απορρίπτουμε επενδύσεις σε κανέναν κλάδο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έθεσε ως στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών του μίγματος πολιτικής για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και ισχυρής οικονομίας. «Από το 2019 έχουν μειωθεί πάνω από 60 φόρους. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της Eurostat, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως προς το ΑΕΠ, από 42,8% το 2022 στο 40,7% το 2023» είπε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπονται 12 νέες μειώσεις φόρων για το 2025.
Αναφέρθηκε επίσης στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες, που προωθεί το Υπουργείο, όπως το νέο πλαίσιο κινήτρων για συγχωνεύσεις, το ενιαίο πλαίσιο για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, ο νόμος για την κεφαλαιαγορά η άρση εμποδίων για την υγιή επιχειρηματικότητα, ο περαιτέρω ψηφιακός εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ, η δημιουργία νέου επενδυτικού ταμείου και η συνέχιση της προσπάθειας για πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα, που θα παρέχει ρευστότητα στην αγορά. Σύμφωνα με τον Υπουργό, αναμένονται σύντομα οι εγκρίσεις για το «Ηρακλής 3», κάτι που θα μειώσει το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες θα πέσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για την κατάρτιση των εργαζομένων και των ανέργων, με έμφαση σε ένα διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα πιστοποίησης της κατάρτισης και στην ενθάρρυνση της ενδοεταιρικής κατάρτισης. Όσον αφορά στην ενέργεια, στάθηκε στα βήματα που έχει κάνει η χώρας μας και χαρακτήρισε αναγκαία τη χάραξη μια ουσιώδους ευρωπαϊκής πολιτικής, κυρίως όσον αφορά στη διασύνδεση των δικτύων, κίνηση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα ρίξει τις τιμές.
Η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος, Οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμα εδώ. Όμως ανεβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια κι ανεβαίνει γρήγορα. Δεν αξίζει σε κανέναν μια συλλογική εθνική επιτυχία να υποτιμάται και να αγνοείται. Είναι επίτευγμα πρωτίστως της ελληνικής επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων, της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι πρέπει επιτέλους όλοι μαζί να βρούμε κοινούς παρονομαστές, ώστε να ανεβάσουμε την πατρίδα μας ψηλότερα.