Ολλανδία: Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης των Ισπανικών τραπεζών
Με πλειοψηφία ενέκριναν οι Ολλανδοί βουλευτές σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη στην ευρωζώνη για παροχή δανείου 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία, προκειμένου να θωρακίσει το τραπεζικό της σύστημα, επισφραγίζοντας την ολλανδική συμμετοχή στο πρόγραμμα βοήθειας, παρόλο που κάποια πολιτικά κόμματα την είχαν συναρτήσει με ορισμένες προϋποθέσεις.
Το ολλανδικό Κοινοβούλιο, που πρόκειται να ανανεωθεί στις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου, χρειάζεται βάσει του Συντάγματος να εγκρίνει δια ψηφοφορίας στο Σώμα την όποια συμμετοχή της χώρας στη συμφωνία διάσωσης.
Πέντε κόμματα (οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες, που συμμετέχουν στην προσωρινή κυβέρνηση και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις των Εργατικών, της Πράσινης Αριστεράς και των Δημοκρατών 66) εξέφρασαν την υπό προϋποθέσεις στήριξή τους στο πρόγραμμα, υπερτονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μία πιθανή τραπεζική κρίση στην Ισπανία.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ δήλωσε κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο πως η βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες είναι προς το συμφέρον της Ολλανδίας, δεδομένου πως η έκθεση των ολλανδικών τραπεζών στην χώρα της Ιβηρικής ανέρχονται σε σχεδόν 50 δισ. ευρώ, ενώ και τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επενδύσει στη χώρα αυτή του ευρωπαϊκού Νότου.
«Όλες οι μελέτες συγκλίνουν στο ίδιο σημείο, πως εάν κάτι πηγαίνει λάθος στην ευρωζώνη, ή κάτι καταρρεύσει, οι κίνδυνοι και τα κόστη που συνδέονται με αυτό είναι πολύ, πολύ μεγάλα», δήλωσε ο υπουργός.
Με την άποψη του ντε Γιάγκερ συντάχθηκε και ο Ρόναλντ Πλάστερκ του φιλευρωπαϊκού κόμματος των Εργατικών, τονίζοντας πως βεβαίως και η Ολλανδία έχει συμφέροντα στην Ισπανία που θα πρέπει να προστατευθούν, όμως συνάρτησε αυτήν την βοήθεια με ορισμένες προϋποθέσεις.
«Θέλω να δω πόνο. Δεν μπορεί οι τράπεζες να οδεύουν σε αναδιάρθρωση και ο κόσμος να βαδίζει σφυρίζοντας. Θέλω να δω τους μετόχους να ματώνουν, θέλω μία απαγόρευση στα μπόνους», τόνισε ο Πλάστερκ.
Δύο λαϊκά κόμματα της αντι-ευρωπαϊκής παράταξης (το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Γκιρτ Βίλντερς) που έχουν σημειώσει μεγάλα κέρδη προωθώντας την αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καταψήφισαν την πρόταση για βοήθεια στην Ισπανία.
«Οι τράπεζες έπαιξαν με τα λεφτά άλλων και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα πάτα. Και αναίσχυντα πλέον δίνουν τον λογαριασμό στους Ολλανδούς και τους άλλους ευρωπαίους φορολογουμένους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Ελευθερίας Τόνι φαν Ντικ.