Νέος εκβιασμός Γερμανίας για μείωση μισθών

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιεργκ Άσμουσεν δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων των δανείων που παίρνουν η Ελλάδα και...

4'

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιεργκ Άσμουσεν δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων των δανείων που παίρνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είναι δυνατή, μόνο αν οι χώρες (σ.σ. μέλη της ευρωζώνης) είναι διατεθειμένες να κατοχυρώσουν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στο σύνταγμά τους.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν όροι, με τους οποίους η Γερμανία θα δεχόταν χαμηλότερα επιτόκια, ο κ. Άσμουσεν ανέφερε από τη Νέα Υόρκη: "Ναι, υπάρχει τώρα ένα συγκεκριμένο περιθώριο επιτοκίου στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή στο δάνειο για την Ελλάδα. Μπορούμε να εξετάσουμε αυτό (σ.σ.: τη μείωση του επιτοκίου), αν ταυτόχρονα οι χώρες θα ήταν διατεθειμένες να δεχτούν να κατοχυρωθεί συνταγματικά ένα είδος εθνικού δημοσιονομικού πλαισίου".

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε επίσης ότι οι μισθοί στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας χθες βράδυ σε συνέδριο του πρακτορείου Bloomberg για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι η Ελλάδα "σπατάλησε" την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10-15 χρόνια, "αφού έχασε το μονοπώλιό της ως το πιο προχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η μοναδική συγκυρία που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν δεν υπάρχει πλέον και τώρα πρέπει να ορίσει ξανά τι πρέπει να κάνει για να έχει ανάπτυξη, επειδή μόνο με τη δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση που είναι", είπε ο Γερμανός Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι "εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αρχίζοντας με την πολιτική μισθών".

Εξηγώντας το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα, ο κ. Άσμουσεν είπε: "Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο σε δύο πυλώνες, πρώτον στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης και δεύτερον, που είναι πιο δύσκολο, στον επανακαθορισμό των προτάσεων για το τι μπορεί να πουλήσει η Ελλάδα". Συνεχίζοντας, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι "η Ελλάδα μπορεί να απελευθερώσει τις αγορές και τα δίκτυα της και να ιδιωτικοποιήσει μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις", προσθέτοντας ότι "πρέπει να προσέξει το κόστος εργασίας, κάτι που είναι δύσκολο σε μία νομισματική ένωση, αλλά όχι αδύνατο".

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, η Γερμανία πιέζει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να ακολουθήσουν τον κανόνα του "φρένου στο χρέος", τον οποίο περιέβαλε η ίδια το 2009 με συνταγματική ισχύ, αλλά συναντά ισχυρές αντιδράσεις. Η Γερμανία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, από την πλευρά της ανθίσταται στις πιέσεις να δώσει γρήγορα το "πράσινο φως" σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τις χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, εν μέρει λόγω των αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες στα κρατίδιά της. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γκουίντο Βεστερβέλε δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει το λόγο της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), την οποία συνιστούν αξιωματούχοι της ΕΕ - όπως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο - καθώς και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η ασυνήθιστα ισχυρή ζήτηση από όλο τον κόσμο που υπήρξε στη χθεσινή πρώτη έκδοση ομολόγου από το ΕΤΧΣ, επισημαίνει το Ρόιτερ, μπορεί να ενισχύσει την άποψη ότι το Ταμείο μπορεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια με μικρό κόστος από τις αγορές και να χρηματοδοτήσει στη συνέχεια την επαναγορά ομολόγων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, σύμφωνα με το σχέδιο που συζητείται στην ΕΕ. Το Ταμείο πώλησε χθες 5ετή ομόλογα ύψους 5 δις. ευρώ και η ζήτηση που υπήρξε από 500 επενδυτές από όλο τον κόσμο έφθασε τα 44,5 δις. ευρώ ή 9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το κόστος δανεισμού ήταν μόνο μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος για τη Γερμανία. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ζήτηση του ομολόγου του ΕΤΧΣ από την Ασία, καθώς η Ιαπωνία αγόρασε το 20% της έκδοσης. "Το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στη στρατηγική που ακολουθείται για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη", δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου κ. Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα ποσά από την έκδοση του ομολόγου προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς την Ιρλανδία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Πηγή: www.newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή