Θεαματική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το καλοκαίρι
Ακόμα και τις πιο θετικές προβλέψεις ξεπέρασαν οι ρυθμοί αύξησης των ελληνικών εξαγωγών το καλοκαίρι. Ειδικά, τον Αύγουστο η αύξηση κατέγραψε διψήφια ποσοστά, οδηγώντας σε υπέρβαση των ορίων για τις προβλέψεις στο σύνολο του 2012.
Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά τον περασμένο Αύγουστο προήλθε, κυρίως, από τις εξαιρετικές επιδόσεις στα αγροτικά προϊόντα και κυρίως τα φρούτα- λαχανικά και το ελαιόλαδο, καθώς και στις Πρώτες Ύλες, κυρίως ορυκτών, αλλά και των προϊόντων της κατηγορίας Μηχανήματα- Εξοπλισμός. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πιέσεις συνεχίζονται μόνο στις τρεις κατηγορίες προϊόντων (Ποτά- Καπνός, Βιομηχανικά Προϊόντα, Εμπιστευτικά Προϊόντα).
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η έστω και εν μέρει αντιστροφή του κλίματος αβεβαιότητας, μετά το δύσκολο τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου, σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώθηκε στα στοιχεία του περασμένου Αυγούστου. Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνεται η ανάγκη για την εδραίωση της εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων προς την Ελλάδα, μέσα από μία συνεπή και συνεκτική Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας, που να στηρίζεται σε ισχυρές και στέρεες δομές υλοποίησής της».
Τα στοιχεία του Αυγούστου που ανέλυσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, επί των εκτιμήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), δείχνουν σημαντική ανάκαμψη των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (+11,7%) και ανακοπή της υποχώρησής τους προς τις χώρες της ΕΕ (+8,8%), μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που απορροφάται από τις χώρες της ΕΕ ανέρχεται σε 63,6%, ενώ το υπόλοιπο 36,4% απευθύνεται σε Τρίτες Χώρες.
Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Αύγουστο 2012 ανήλθε στο ποσό των 1.236,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.125,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 9,8%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αύξηση διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,1%, όταν οι αρχικές προβλέψεις για το σύνολο του 2012, έκαναν λόγο για αύξηση μεταξύ 4% και 6%.
Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Αύγουστο 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.236,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.410,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση 7,2%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 10,2%.