Reuters: Ομάδα χωρίς προπονητή η τρόικα
«Αν η τρόικα που χειρίζεται διασώσεις των προβληματικών χωρών της ζώνης του ευρώ ήταν μια ποδοσφαιρική ομάδα, κατά πάσα πιθανότητα θα έπρεπε να ψάχνει για ένα νέο προπονητή καθώς μετρά μία νίκη, μια απώλεια και μία ισοπαλία». Με αυτή τη σκληρή διαπίστωση ξεκινάει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Όπως αναφέρει το Reuters στο ρεπορτάζ του, «το...άβολο τρίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκροτήθηκε βιαστικά Μάρτη 2010, όταν εξερράγη το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια κάνει λόγο για τις διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει έπειτα από την παραδοχή του ΔΝΤ για τη λάθος συνταγή στη διάσωση της Ελλάδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Πίσω από κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για τον η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας σε ζημιές τους επενδυτές, και για το αν η Ιρλανδία έπρεπε να αναγκάσει τους ομολογιούχους να μοιραστούν το κόστος διάσωσης των τραπεζών. Παράλληλα ακόμα διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διαγράψουν μέρους του χρέους της Αθήνας ώστε να γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μία ιδέα που είναι πολιτικά εκρηκτική ενόψει των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο».
Και το επικριτικό δημοσίευμα καταλήγει: «Η δημοσιοποίηση αυτών των διαφωνιών θέτει το ερώτημα αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου. Όλες οι πλευρές νιώθουν πονεμένες αλλά το διαζύγιο μοιάζει απίθανο».
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, αρχικά ήταν αντίθετος στην ανάμιξη του ΔΝΤ στα ζητήματα της Ευρωζώνης, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει από μόνη της να λύσει τα προβλήματά της. Παράλληλα, απέρριπτε την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους και της επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους δανειστές των τραπεζών, ισχυριζόμενος πως θα καταστρέψει τη θέση της Ευρωζώνης στις αγορές. Αντίθετα, η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης επέμειναν στην ανάμιξη του ΔΝΤ καθώς φοβόντουσαν ότι η Κομισιόν θα ήταν πολύ «μαλακή» προς τις υπερχρεωμένες χώρες και πολύ πρόθυμη στη χρήση χρημάτων των φορολογούμενων.
Πηγή του ΔΝΤ, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε πως το πραγματικό πρόβλημα με την τρόικα είναι πως κανένας δεν έχει το πρόσταγμα. «Είναι περισσότερο σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου χωρίς προπονητή χωρίς ξεκάθαρο ορισμό για το ποιος παίζει που στο γήπεδο.»