Τι αλλάζει σε συντάξεις και επιδόματα
Η μελέτη του ΟΟΑΣΑ σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, παρουσιάστηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, η μελέτη φέρνει ριζικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα, αν και ουσιαστικά πρόκειται για μία εκ βάθρων μεταρρύθμιση με στόχο τον εξορθολογισμό των εξόδων και την παροχή βοηθημάτων μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει μόνο τρεις φορείς κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), ενώ η υγειονομική περίθαλψη θα παρέχεται πλέον μόνο από τις δομές του ΕΟΠΥΥ, που έτσι και αλλιώς ενισχύονται.
Σε ότι αφορά τα πάσης φύσεως επιδόματα, οι αξιωματούχοι του ΟΟΣΑ προτείνουν την κατάργηση όλων και την αντικατάσταση τους από ένα και μοναδικό επίδομα 500 ευρώ με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, καθώς κρίνεται πως οι 500.000 συντάξεις και επιδόματα που δίνονται σήμερα αδιάκριτα σε όλους τους αναπήρους προκαλούν παραφωνίες στα δημοσιονομικά. Με βάση όσα προτείνονται, το επίδομα θα δικαιούνται μόνο άτομα ανίκανα για εργασία που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
Αυτό που πάντως έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, είναι η πρόταση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το μέτρο αυτό βρίσκεται άλλωστε ήδη και στην ατζέντα της κυβέρνησης καθώς έχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο περιοχές της χώρας από το 2014. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, παρουσιάστηκαν ωστόσο και άλλες προτάσεις, πάνω στην ίδια λογική "συμμαζέματος" της σημερινής κατάστασης. Ειδικότερα, προτείνεται η καθιέρωση ενιαίου στεγαστικού επιδόματος αλλά και ενοποίηση των οικογενειακών επιδομάτων, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια.
"Ενδιαφέρον" πάντως προκαλεί και η πρόταση του ΟΟΣΑ για επέκταση των βοηθημάτων κατά της ανεργίας, όπου το Υπουργείο Εργασίας θα λάβει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλία για να τρέξει η ρύθμιση από το 2014 με σκοπό να περιληφθούν σ' αυτή άτομα που αναζητούν δουλειά για πάνω από ένα χρόνο.
Διαβάστε επίσης:
Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για τις επιχειρήσεις
ΥΠΟΙΚ: Υπό διαμόρφωση το σχέδιο νόμου για τη φορολογία ακινήτων
Fed: Σταδιακή συρρίκνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων
Έκρυψαν πρόταση έρευνας για φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη