Πυρετός διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα μέτρα του 2014

Νέο ραντεβού θα έχει στις 6:30 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα και η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών.

Πυρετός διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα μέτρα του 2014
2'

Γι΄αυτό άλλωστε στην μεσημεριανή σύσκεψη με την τρόικα παραβρέθηκαν επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, καθώς και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

Όπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση, υπάρχει κλίμα σύγκλισης για το θέμα της άρσης του προστατευτικού καθεστώτος, χωρίς ωστόσο να γίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και, σύμφωνα, με τους παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του έτους, οπότε και παύει να ισχύει το καθεστώς απαγόρευσης.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το τελικό (;) σχέδιο του προϋπολογισμού 2014, χωρίς να υπάρχει η έγκριση της τρόικας. Συνεπώς, δεν θα περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μόνο διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έως σήμερα, είναι «ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω», καθώς, κατά την έκφραση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, η «τρόικα βγάζει συνεχώς καινούργια φασούλια».

Αυή η στάση ώθησε κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου να δηλώσει χθες ότι «είναι 50 - 50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου» και τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία η χώρα πρέπει να επιδείξει αποτελέσματα τουλάχιστον ως προς τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα.

Η μόνη πρόοδος σήμερα είναι ότι πλέον οι πθανότητες συμφωνίας είναι 60 - 40.

Για τα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει αλληλογραφία με την τρόικα, η οποία δεν εμμένει πλέον στο θέμα «ξαφνικού θανάτου» σε ΔΕΚΟ, όπως και για το κλείσιμο των ΕΑΣ.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών για τα ΕΑΣ, έγκειται στο ότι η Ελλάδα επιμένει και στον εξαγωγικό χαρακτήρα της νέας, μικρότερης σε μέγεθος, επιχείρησης, ενώ η τρόικα ζητεί να διατηρηθεί απλώς το στρατιωτικό σκέλος (λύση τύπου ΕΛΒΟ).

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή κατατίθεται την Πέμπτη ο προϋπολογισμός

Από ΕΡΤ, επίορκους, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και συμβασιούχους οι 4.000 απολύσεις

Άρση πλειστηριασμών και «τσεκούρι» στα ευγενή ταμεία ζητά η τρόικα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή