Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Ελλάδα
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το «επόμενο έτος θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης» και η σημασία «σύστασης μιας ενιαίας πολιτικής εντός ευρωζώνης» προβάλλονται σε δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι για «πρώτη φορά, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα».
Την ίδια στιγμή, καταγράφονται οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, στις οποίες αναφερόταν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι «οι συνομιλίες των επικεφαλής των αντιπροσωπειών τους με Έλληνες αξιωματούχους θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο και όχι την επόμενη εβδομάδα, όπως είχε ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση». Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Washington Post» στο οποίο δεν γίνεται λόγος για μετάβαση στην Αθήνα των επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας τις ανακοινώσεις όπου υποστηριζόταν ότι «οι τεχνικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα την επόμενη (τρέχουσα) εβδομάδα» και ότι «αναμένουμε μια πλήρη διαπραγματευτική ομάδα για να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο» και «με στόχο την επίτευξη συμφωνίας».
Η «New York Times» υποστηρίζει ότι ο εγκριθείς προϋπολογισμός προβλέπει μια «άτολμη επιστροφή» στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, παρά τη διστακτικότητα πολλών βουλευτών της κυβέρνησης να επιβάλουν νέες περικοπές δαπανών, σε μια χώρα που παραπαίει λόγω οικονομικής κρίσης, όπως επισημαίνεται. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, τονίζεται στη συνέχεια, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, καθώς άλλοι, πιο επίμαχοι νόμοι που αφορούν σε μεγάλο βαθμό βαρύτερους φόρους επί της ιδιοκτησίας δεν αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση έως την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται επίσης ότι «ορισμένα μέλη της κυβέρνησης που στήριξαν τον προϋπολογισμό στη Βουλή, κυρίως για να αντέξει η κυβέρνηση εν μέσω των αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων, άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να διαφοροποιήσουν τη θέση τους ως προς το νέο φόρο ιδιοκτησίας που θα περιλαμβάνει αρκετούς υφισταμένους φόρους και αύξηση της φορολογίας σε μεγάλες ιδιοκτησίες εντός πόλης και σε αγροτικές περιοχές».
Στην ανταπόκριση από την Αθήνα υπογραμμίζεται ακόμη ότι «κάθε διαφωνία για τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητική, καθώς αυτός υπόκειται σε αναθεώρηση, δεδομένου ότι δεν έχει προς το παρόν την έγκριση της τρόικας. Το σχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμάται επίσης ως υπερβολικά αισιόδοξο από οικονομολόγους του ΟΟΣΑ, που τον περασμένο μήνα προέβλεψαν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2014 κατά 0.4%». Για το ίδιο θέμα, η «Wall Street Journal» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε περικοπές δαπανών που η ίδια δήλωσε ότι θα συμβάλουν στην εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για το έλλειμμα, ενώ δέχτηκε επικρίσεις από τους διεθνείς πιστωτές τους ότι δεν προέβη σε αρκετά μέτρα». Ο προϋπολογισμός που έτυχε της στήριξης της δικομματικής κυβέρνησης, όπως τονίζεται, καταδεικνύει για πρώτη φορά επί μια δεκαετία πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας τη θέση της Αθήνας στο να πείσει τους πιστωτές της να αποδεχθούν το σχέδιο προϋπολογισμού. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι η επανάληψη των συνομιλιών των δύο πλευρών αναβλήθηκε έως τον προσεχή Ιανουάριο, εξέλιξη που ενδέχεται να καθυστερήσει την καταβολή δόσης 1 δισ. ευρώ.
Σε δήλωσή του πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε ότι «το επόμενο έτος θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης, μετά από έξι επώδυνα χρόνια ύφεσης», προσθέτοντας ότι «αυτό θα γίνει για πρώτη φορά χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό, αλλά με δημοσιονομική σταθεροποίηση και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η Ελλάδα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 812 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013, ποσό διπλάσιο των προβλέψεων που έγιναν πριν από δύο μήνες, δημιουργώντας μια θετική υπόσχεση για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός προτείνει ορισμένα οδυνηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου φόρου ιδιοκτησίας και περαιτέρω περικοπών στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι ένα από τα «ακανθώδη σημεία» για την λεγόμενη τρόικα των δανειστών, που αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδας να συγκεντρώσει το νέο φόρο και προτιμά αντ' αυτού τους παλαιότερους φορολογικούς κανονισμούς. Το νομοσχέδιο που θα επιβάλλει επισήμως το φόρο ιδιοκτησίας, αλλά και η νομοθεσία που θα άρει μερικώς την κατάσχεση κατοικιών, θα κατατεθούν προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο την τρέχουσα εβδομάδα, γεγονός που θα αποτελέσει «καθοριστική δοκιμή» για την κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στη συγκεκριμένη νομοθεσία, όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει ότι οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος χαράσσει μια πορεία για τη χώρα με στόχο τη διασφάλιση της πρόσθετης βοήθειας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επισημαίνεται στην ανταπόκρισή από την Αθήνα.
«Βάζουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και διορθώνουμε τις μακροχρόνιες ανισορροπίες της οικονομίας μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπως σημειώνεται, κατά την ομιλία του, πριν την ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι «δεν κερδίζουμε μόνο τη μάχη των μεταρρυθμίσεων, αλλά κερδίζουμε και την μάχη της ανταγωνιστικότητας, ώστε να σταθούμε στα πόδια μας». Η ανταπόκριση κάνει επίσης αναφορά στη δέσμευση των διεθνών πιστωτών της χώρας ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα κάλυπτε τις προϋποθέσεις για νέα μείωση του ελληνικού χρέους και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικα από τον Σεπτέμβριο, με τα δύο μέρη να διαφωνούν ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2014.
Σε άλλο δημοσίευμα της «Wall Street Journal» υπογραμμίζεται η σημασία σύστασης μιας ενιαίας πολιτικής εντός ευρωζώνης για την αποτροπή της χρεοκοπίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως τονίζεται. Μεταξύ άλλων, καταγράφονται τρεις λόγοι για τους οποίους οι οικονομολόγοι θα έπρεπε να φοβούνται ότι η παροχή τραπεζικών πιστώσεων στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα ανακάμψει ποτέ στα προ-κρίσης επίπεδα: οι νέοι κεφαλαιακοί κανονισμοί που έχουν αλλάξει τις οικονομικές διαδικασίες δανεισμού των εν λόγω επιχειρήσεων, η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης λόγω της συγχώνευσης σε μεγάλο βαθμό του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και τέλος, τα μειονεκτήματα των νομικών συστημάτων που δυσχεραίνουν τη εφαρμογή συμβολαίων και την αποπληρωμή τραπεζών, πρόβλημα ιδιαίτερα αισθητό στη νότια Ευρώπη όπου η νομοθεσία περί χρεοκοπίας είναι ασαφής σε μεγάλο βαθμό.
Διαβάστε επίσης:
Ντάισελμπλουμ: Την Τρίτη επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα