Προς αναδιάρθρωση ο προϋπολογισμός τους 2011 λόγω "μαύρης" τρύπας

Πριν καλά-καλά κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο προϋπολογισμός χρειάζεται αναδιάρθρωση...

2'

Πριν καλά-καλά κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο προϋπολογισμός, ουσιαστικά, χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Ο λόγος απλός και προφανής: Όπως διαπιστώνεται αρμοδίως, έχει δημιουργηθεί ήδη ένα "κενό", ύψους περίπου 5,5 με 6 δισ. ευρώ, ως προς την εκτέλεσή του, το οποίο αν δεν καλυφθεί το γρηγορότερο δυνατό, τότε σε λίγο καιρό από τώρα να μην είναι καν αντιμετωπίσιμο. Γι' αυτό και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μελετούν τρόπους για να κλείσουν αυτό το επικίνδυνο χάντικαπ κατά τρόπο άμεσο κι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Και γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέγουν τη μείωση των δαπανών, ως την προσφορότερη λύση, σε αυτή τη φάση. Γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος είναι πολύ περιορισμένες.

Κι αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των δαπανών, αλλά επειδή τα υπουργεία δεν θέλουν ή τουλάχιστον κάνουν ότι δεν θέλουν, να ακούνε τίποτα για το θέμα. Την ίδια απάντηση άλλωστε έδωσαν και στους ελεγκτές της τρόικας κατά την τελευταία επίσκεψή τους στη χώρα μας.

Για την ακρίβεια, ακολουθούν μια παρελκυστική πολιτική: Ανακοινώνουν μαξιμαλιστικούς στόχους στην αύξηση των εσόδων και μινιμαλιστικούς στη μείωση των δαπανών, έτσι ώστε στο τέλος το αποτέλεσμα να είναι το προβλεπόμενο από το μνημόνιο. Μόνο που συνιστά κοινό μυστικό ότι οι στόχοι των εσόδων δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, οπότε η προσπάθεια είναι εξαρχής καταδικασμένη.

Κατά συνέπεια, ανάλογο θα είναι και το αποτέλεσμα της προσπάθειας που θα γίνει για να καλυφθεί το κενό των έξι δισ. ευρώ, που έχει προκληθεί ήδη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για φέτος.

Στο βαθμό που κάποιοι να αναρωτιούνται γιατί στο τέλος-τέλος να γίνει κι αυτή καθαυτή η προσπάθεια...

Πηγή: www.newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή