Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποφασίζει το ΔΝΤ
Λύση εδώ και τώρα θέλει το Ταμείο - Θα ανοίξει τη συζήτηση για τρίτο δάνειο;
Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο θέλει λύση «εδώ και τώρα» για το ελληνικό χρέος, καθώς δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο, όπως αναφέρει το χρονοδιάγραμμα των Ευρωπαίων.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει μια σειρά θεμάτων που θα έχουν ελληνικό «χρώμα». Η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή της εκταμίευσης δυο δόσεων από τον διεθνή οργανισμό, συνολικού ύψους 3,6 δις ευρώ (1,8 + 1,8 δισ.).
Ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν έχει ήδη στείλει στα μέλη του ΔΣ την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα κρίνει και την απόφαση για τις δόσεις.
Η μάχη των «δυνάμεων»
Η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ένα παραπάνω ενδιαφέρον λόγω... ευρωεκλογών! Η «δύναμη» των Ευρωπαίων στο Ταμείο είναι ελάχιστα πάνω από το 40% του συνόλου, κάτι που προσδιορίζεται με δικαίωμα ψήφου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι χώρες εκτός Ευρώπης θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την υπερίσχυσή τους, έναντι της Γηραιάς Ηπείρου για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Θυμίζουμε, ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει κούρεμα των δανείων του επίσημου δημόσιου τομέα, το γνωστό στη διεθνή ορολογία ως OSI (μετά το PSI που ήταν για ιδιώτες), ωστόσο δεν θέλει να συζητά καν κάτι αντίστοιχο στα δικά του δάνεια προς την Ελλάδα.
Η αριθμητική υπεροχή των μη Ευρωπαίων θα έρθει να προστεθεί στην «άγρια» κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνου για τον τρόπο διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης. Στο μέσο της «διαμάχης» είναι η Ελλάδα, η οποία γίνεται αποδέκτης, εκτός των άλλων, και των πειραμάτων μιας διεθνούς αποτυχημένης πολιτικής, που δεν λένε να την αλλάξουν.
Γιατί βιάζεται το ΔΝΤ
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται στο όριο ή εκτός του καταστατικού του. Το ΔΣ πιέζει συνεχώς για διασφάλιση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία για τους επόμενους 12 μήνες. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κεφάλαια για τον επόμενο χρόνο για να αποπληρώσει τα δάνειά της, αλλιώς με βάση το καταστατικό του ΔΝΤ, δεν μπορεί να δίνει άλλα λεφτά στην Ελλάδα.
Από την άλλη, ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να πείσει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα (αν και είχε κάνει τραγικά λάθη και το ίδιο το Ταμείο π.χ. πολλαπλασιαστές) αν θα αποτύχει, θα οφείλεται αποκλειστικά στις κινήσεις των Ευρωπαίων, ρίχνοντας το βάρος των ευθυνών σε Γερμανία και ΕΚΤ, επειδή δεν αλλάζουν την πολιτική τους όπως πιέζει το ΔΝΤ.
Ο Πολ Τόμσεν έχει ανεβάσει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια στα 11 δισ. ευρώ. Εδώ είναι και το «κλειδί» των συζητήσεων, καθώς τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για ένα τρίτο δάνειο, έχουν πάει στην άκρη λόγω των εκλογών και των πολιτικών αναταραχών. Συγκεκριμένα σε πρόσφατη έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση 4,4 δισ.ευρώ το 2014 και 6,5 δισ.ευρώ το 2015.
Στον... αέρα βασικά προαπαιτούμενα
Η συνεδρίαση του ΔΝΤ από τη μια και η επιστροφή της τρόικα στα μέσα Ιουλίου από την άλλη, πιάνουν την Ελλάδα ..απροετοίμαστη. Βασικά προαπαιτούμενα δεν έχουν εκπληρωθεί, τα οποία παραμένουν είτε στα συρτάρια των Υπουργείων είτε σε αυτά της Βουλής.
Το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ για παράδειγμα, ενώ έχει κατατεθεί στη Βουλή δεν έχει προχωρήσει λόγω εκλογών. Από την άλλη, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση. Κυρίως το τελευταίο θα οδηγήσει από 1η Ιουλίου, στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.
Διαβάστε επίσης:
Στις 30 Μαΐου η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
ΔΝΤ: 3,5 δισ. η επόμενη δόση για την Ελλάδα