Το «καυτό» μέιλ του συμβιβασμού με την τρόικα
Επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέιλ με τις προτάσεις συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση, μετά το ναυάγιο στο Παρίσι.
Είχε προηγηθεί πυρετός τηλεφωνικών επαφών Σαμαρά- Βενιζέλου, το βράδυ του Σαββάτου 29/11/2014 για τις απαιτήσεις των δανειστών και τα σημεία υποχώρησης της ελληνικής πλευράς.
Οι προτάσεις, από τα υπουργεία Οικονομικών και απασχόλησης περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα βάρη για τους πολίτες.
Μεταξύ αυτών, προωθείται το «πάγωμα» των συντάξεων για το 2016 και 2017 καθώς και η σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από το 2019, ώστε να μην μπορεί κανείς ασφαλισμένος να λάβει σύνταξη πριν από τα 62 του χρόνια.
Επίσης, προβλέπεται η αύξηση των ενσήμων για την κατώτερη σύνταξη από τα 4.500 στα 6.500 και η ενοποίηση σε διοικητικό επίπεδο των ασφαλιστικών ταμείων.
Ακόμη, στο μέιλ της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η πρόταση της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.
Στις ελληνικές θέσεις φαίνεται πως υπάρχει και το θέμα της αυστηροποίησης χορήγησης ΕΚΑΣ, ενώ τίθεται επί τάπητος και το μισθολογικό στο Δημόσιο με νέους εισαγωγικούς μισθούς απο 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και περικοπές σε δαπάνες για οδοιπορικά και εκτός έδρας.
Η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της απάντησης της τρόικα, η οποία έχει θέσει επί τάπητος και το θέμα των 100 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο, ζητώντας αυστηρά περιουσιακά κριτήρια και προϋποθέσεις
Η κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται αποφασισμένη να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα το συντομότερο δυνατό, ώστε εντός του Δεκεμβρίου να υπάρξει και η συμφωνία για την επόμενη ημέρα.
Χαρακτηριστικά, ο Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής» σημείωσε πως «η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν αυτό που ξέραμε από πριν ότι θα είναι: σκληρή και συνολική».
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές αποτυπώνουν τον πανικό της κυβέρνησης, η οποία υποκύπτει στις απαιτήσεις των δανειστών για νέα οδυνηρά μέτρα, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής