Πού θα φτάσει φέτος η ανάπτυξη στην Ενωμένη Ευρώπη
Η οικονομική μεγέθυνση κατά το τρέχον έτος προβλέπεται να φθάσει το 1,7% στο σύνολο της ΕΕ και το 1,3% στην Ευρωζώνη, ενώ το 2016 αναμένεται να φθάσει αντίστοιχα το 2,1% και το 1,9%. Αυτό αναφέρουν οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επισημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά το 2007, οι οικονομίες όλων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να σημειώσουν και πάλι ανάπτυξη φέτος.
Όπως αναφέρει ωστόσο στη σχετική έκθεσή της η Επιτροπή, οι προοπτικές ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη είναι ακόμα περιορισμένες λόγω του ασθενούς επενδυτικού περιβάλλοντος και της υψηλής ανεργίας. Συνολικά, το 2015, αναμένεται να παραμείνει ευρύ το φάσμα των ρυθμών ανάπτυξης των κρατών μελών, από 0,2% (Κροατία) έως 3,5% (Ιρλανδία).
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή προβλέπει ότι αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο προτού αυξηθεί το 2016. Στα περισσότερα κράτη μέλη, ο πληθωρισμός ήταν προσωρινά αρνητικός τον Δεκέμβριο, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών ενέργειας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το 2015, λόγω του ότι οι χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα συγκρατούν το ονομαστικό ποσοστό του πληθωρισμού. Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 0,2% το 2015 και το 1,4% το 2016. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται να είναι -0,1% το τρέχον έτος, και στη συνέχεια να σημειώσει άνοδο το 2016 στο 1,3%.
Σε ό,τι αφορά το μέσο ποσοστό ανεργίας αναμένεται φέτος να μειωθεί στο 9,8% στην ΕΕ και στο 11,2% στην Ευρωζώνη. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς και να συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας το 2016, αναφέρει στην έκθεσή της η Επιτροπή
Ως προς δημόσια ελλείμματα η Επιτροπή αναφέρει ότι εξακολουθούν να μειώνονται στις χώρες μέλη της ΕΕ και αναμένεται φέτος να μειωθούν στο 2,6%, από 3,0% που ήταν το 2014, και στο 2,2% το 2016. Στην Ευρωζώνη, αναμένεται να μειωθούν στο 2,2% το 2015 και στο 1,9% το 2016. Για την ΕΕ ως σύνολο, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θεωρείται ότι κορυφώθηκε στο 88,4% το 2014. Για την Ευρωζώνη, αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 94,4%, προτού αρχίσει να μειώνεται.
Με βάση τις χειμερινές οικονομικές εκτιμήσεις της η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά τις υφιστάμενες οικονομικές προοπτικές έχει αυξηθεί. Οι κίνδυνοι αρνητικής εξέλιξης έχουν επιταθεί, ενώ διαφαίνονται νέοι παράγοντες θετικής εξέλιξης σημειώνει η Επιτροπή τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται, αφενός, στις γεωπολιτικές εντάσεις, τη νέα αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών σ' ένα πλαίσιο αποκλίσεων νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, και στην ατελή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μια παρατεταμένη περίοδος πολύ χαμηλού ή αρνητικού πληθωρισμού θα ήταν επίσης επιζήμια για τις αναπτυξιακές προοπτικές, επισημαίνει η Επιτροπή.
Τέλος ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, με αφορμή τις σημερινές εκτιμήσεις της Επιτροπής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης είναι σήμερα πιο ελπιδοφόρες σε σχέση με την τελευταία φορά που ανακοινώσαμε τις προβλέψεις μας. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και το φθηνότερο ευρώ είναι μια τονωτική ένεση για την οικονομία της ΕΕ. Παράλληλα, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και οι σημαντικές πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού πλαισίου για μεταρρυθμίσεις και έξυπνες δημοσιονομικές πολιτικές. Απαιτείται όμως ακόμη πολλή και σκληρή δουλειά για να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που περιμένουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι».