Οι τέσσερις παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Σχέδιο άμεσης προτεραιότητας -και ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης - αποτελεί η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» προκειμένου να δοθεί λύση - ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρηματίες.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια
2'

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης έχει στόχο την ίδρυση ενός ενδιάμεσου φορέα, που θα διαχειριστεί «κόκκινα» δάνεια ύψους 85 δις ευρώ, αποκλείοντας έτσι τα «κοράκια» που επιδιώκουν να βάλουν χέρι στις περιουσίες των Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης θα «τρέξει» τέσσερις παρεμβάσεις σχετικά με το ιδιωτικό χρέος:

  • Αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία
  • Ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης των προβληματικών δανείων
  • Ξεχωριστή αντιμετώπιση για τα επιχειρηματικά δάνεια
  • Καθολική ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, ανεξαρτήτως του αν αυτά βρίσκονται στο «κόκκινο».

Αναλυτικά:


1 Άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Μέχρι την υλοποίηση απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων μέχρι να κατατεθούν οι νέες ρυθμίσεις.
2. Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση εντός του Μαΐου.

Μέχρι τότε θα προχωρήσουν τεχνικές ρυθμίσεις που θα αφορούν:

α) τον καθορισμό της τιμής μεταφοράς των δανείων στον φορέα (σ.σ.: ενδεικτικά το δάνειο θα αγοράζεται με «έκπτωση» 30%)
β) στην εξασφάλιση ότι δεν θα προκύψουν μπαταχτσήδες, οι οποίοι θα «σπρώξουν» να δάνειά τους να οδηγηθούν στο «κόκκινο» ώστε να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση και
γ) να δοθεί χρόνος ώστε να γίνει ο σχεδιασμός με κάθε λεπτομέρεια, καθώς θα πρόκειται για θεσμό.

Ενδιάμεσος φορέας

Αναφορικά με τον ενδιάμεσο φορέα, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα αγοράζει σταδιακά από τις τράπεζες πακέτα «κόκκινων» δανείων με «έκπτωση», το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ η αποπληρωμή του θα γίνεται με βάση την εισοδηματική κλίμακα.

Η χρηματοδότηση του φορέα για την εξαγορά των δανείων μελετάται να γίνει από μέρος των 11δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και σε πρώτη φάση εξετάζεται να χρηματοδοτηθεί με περίπου 3 δισ. ευρώ, χωρίς το εν λόγω ποσό να επιβεβαιώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Ανοιχτό» παραμένει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο φορέας να μπορεί να αγοράζει ακόμη και τμήμα του δανείου. Σε αυτήν την περίπτωση το δάνειο θα χωρίζεται σε δύο μέρη: αυτό που θα αποπληρώνεται θα παραμένει στην εμπορική τράπεζα και το μέρος που «παγώνει» για μία περίοδο θα μεταφέρεται στον ενδιάμεσο φορέα έναντι μετοχών.

Εξετάζεται και η ολική διαγραφή χρεών για τις περιπτώσεις αντικειμενικής μόνιμης αδυναμίας αποπληρωμής, δηλαδή για χρέη που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αποπληρωθούν, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Θα πρέπει να σημειωθεί πως εξετάζεται να υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση για τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, ενώ για τα στεγαστικά θα υπάρξει καθολική ρύθμιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα «κόκκινα» στεγαστικά θα οδηγηθούν στον ενδιάμεσο φορέα, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή