Η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΤΑΑ
Το «πράσινο» φως, σε ό,τι αφορά το αίτημά της να λάβει συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ ως χρηματοδοτική διευκόλυνση καθώς και μέσω επενδύσεων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), αναμένεται να εξασφαλίσει η Ελλάδα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβάλει στα τέλη της περασμένης χρονιάς το αίτημα να γίνει η Ελλάδα μια «χώρα όπου δραστηριοποιείται» η ΕΤΑΑ, δηλαδή να γίνει δικαιούχος χρηματοδότησης, όμως η διαδικασία είχε παγώσει, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.
Η παράταση ωστόσο για τέσσερις μήνες του ελληνικού προγράμματος από την ευρωζώνη, επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα, πηγές προσκείμενες στην ΕΤΑΑ, να αναφέρουν ότι οι μέτοχοί της —64 κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων— επρόκειτο να ψηφίσουν σχετικά με το αίτημα αυτό σήμερα (27/2).
Και μπορεί ένας εκπρόσωπος της ΕΤΑΑ να απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ωστόσο πηγές προσκείμενες στην τράπεζα, οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ανέφεραν πως η έγκριση είναι πιθανή, καθώς η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες οι οποίες δικαιούνται «προσωρινά» κεφάλαια, έως περίπου το 2020.
Η απόφαση αυτή θα είναι παρόμοια με εκείνη για το πακέτο ύψους 500-700 εκατ. ευρώ, εξαετούς διάρκειας, το οποίο συμφωνήθηκε να χορηγηθεί στην Κύπρο, η οποία έγινε, έτσι, το πρώτο κράτος μέλος της ευρωζώνης το οποίο έλαβε στήριξη από την ΕΤΑΑ πέρυσι.
Έκτοτε, η ΕΤΑΑ έχει αποκτήσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών μιας κυπριακής τράπεζας.
«Ναι», το αίτημα της Ελλάδας αναμένεται να εγκριθεί, προέβλεψε μια πηγή προσκείμενη στην τράπεζα, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, λόγω της λεπτής φύσης των διαβουλεύσεων. «Η πρόκληση όμως θα είναι να καθοριστεί η εντολή με επαρκώς στενό τρόπο και να γίνει προσωρινή, όπως στην περίπτωση της Κύπρου», ανέφερε.
Οι κυριότεροι μέτοχοι της ΕΤΑΑ είναι τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), που διαθέτουν σχεδόν το 60% των ψήφων. Για να εγκριθεί το αίτημα χρειάζεται η υποστήριξη των δύο τρίτων των 66 μετόχων, ή τα τρία τέταρτα της δύναμης ψήφου, εκατοστιαία.
Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η Ελλάδα ευνοείται από το γεγονός ότι οι 19 χώρες της ευρωζώνης θα ψηφίσουν όλες υπέρ του σχεδίου αυτού, ενώ αναμένεται επίσης να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα περισσότερα κράτη της G7 και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.
Για ορισμένους από τους μετόχους της, η δραστηριοποίηση της ΕΤΑΑ σε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αντίκειται στη βασική εντολή της.
Η ΕΤΑΑ είχε δημιουργηθεί το 1991, αρχικά για να επενδύσει σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη για την ανοικοδόμηση των οικονομιών τους και τη βελτίωση των υποδομών τους.
Αν και έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, τη Μογγολία, καθώς και σε χώρες οι οποίες επηρεάστηκαν άμεσα ή έμμεσα από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Τυνησία ή η Ιορδανία, ορισμένοι επισημαίνουν ότι η ενδεχόμενη δραστηριοποίηση της ΕΤΑΑ στις οικονομίες της ευρωζώνης, που συγκαταλέγονται στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, είναι μια κίνηση που βρίσκεται στα όρια της αποστολής της.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί σε μια δύσκολη συγκυρία για την ΕΤΑΑ. Η τράπεζα ανακοίνωσε μόλις ότι κατέγραψε ζημίες στην τελευταία της χρήση, για πρώτη φορά μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, ενώ λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι σταματά το δανεισμό προς τη Ρωσία, όπου τα τελευταία χρόνια έκανε το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεών της.
Η δραστηριοποίηση της ΕΤΑΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος του κενού που έχει δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Ρωσίας, αλλά υπάρχουν κι άλλες χώρες οι οποίες προσδοκούν να λάβουν υποστήριξη από την τράπεζα.
Η Τουρκία προσελκύει πάντως περισσότερες επενδύσεις από την ΕΤΑΑ, ενώ σήμερα ο διευθυντής της, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Πολωνία ανέφερε στο Reuters ότι οι δαπάνες της στη χώρα αυτή ενδέχεται να ανέλθουν στο 30% του συνόλου φέτος.