Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - Πού υπάρχει σύγκλιση και πού όχι
Μετά από πολύμηνη διακοπή, που μερικές φορές έφτασε στα όρια της ρήξης, ξαναρχίζουν σήμερα (11/3/15) στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν προϊόν των αποφάσεων που έλαβε το Eurogroup της Δευτέρας και της κοινής αντίληψης Αθήνας και Βρυξελλών ότι ο χρόνος για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις. Σκοπός των συζητήσεων στα τεχνικά κλιμάκια είναι η διαμόρφωση του προγράμματος ενεργειών από όλους τους παράγοντες, ώστε να φτάσουμε ομαλά στον Απρίλιο κι από εκεί, μέχρι το τέλος Ιουνίου οπότε έχει παραταθεί το πρόγραμμα της Ελλάδας, να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας.
Ωστόσο, υπάρχουν και σημεία στα οποία δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμα σαφές πότε και ποιοι θα έρχονται στην Αθήνα για έλεγχο των όσων συζητούνται κι αποφασίζονται στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ατομικές επισκέψεις εμπειρογνωμώνων (κι όχι ομαδικές, κάτι που θα θύμισε... τρόικα), με απροσδιόριστη την ημερομηνία της πρώτης επίσκεψης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις Μάρδα, ότι οι όποιες εργασίες στην Αθήνα θα έχουν έδρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι Βρυξέλλες μιλούν για έλευση των ελεγκτών... αύριο (σημειώνουμε ότι χθες μιλούσαν για... σήμερα).
Απόκλιση υπάρχει και στο χρόνο που θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Η Ελλάδα θεωρεί ότι παράλληλα με τις συζητήσεις και τις προσαρμογές πρέπει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ενώ οι Βρυξέλλες μιλούν για εκταμιεύσεις, μόνον αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία κι αρχίσει η υλοποιήσή της.
Μεγάλο μέρος από τις εκκρεμότητες, τις παρανοήσεις και τις αποκλίσεις αναμένεται να λυθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Αθήνα επενδύει πολλά σε αυτή τη συνάντηση, όχι μόνο για την υιοθέτηση των θέσεών της εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά κυρίως για την αποσαφήνιση του τοπίου εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις το προσεχές διάστημα.