Βαρουφάκης: Οι προτάσεις του για τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ελλάδας

Τις βασικές παραμέτρους ενός βιώσιμου σχεδίου για την ανάκαμψη της Ελλάδας παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Danas» του Βελιγραδίου.

Βαρουφάκης: Οι προτάσεις του για τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ελλάδας
3'

Ο κ. Βαρουφάκης σε άρθρο του με τίτλο «Σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας», αναλύει τα αίτια της κρίσης και παρουσιάζει προτάσεις για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Εμπόδιο στην ανάπτυξη, κατά το παρελθόν, ήταν η ανίερη συμμαχία των ολιγαρχικών συμφερόντων και των πολιτικών κομμάτων, η σκανδαλώδης ασυδοσία, οι πελατειακές σχέσεις, η χειραγώγηση των ΜΜΕ, το χαλαρό τραπεζικό σύστημα, οι αδύναμες φορολογικές αρχές και η υποτελής, άτολμη δικαιοσύνη. Η δημοκρατική διαφάνεια μπορεί να εξαλείψει αυτά τα προβλήματα και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει για να αναδειχθεί η απόλυτη λάμψη της» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως εκτιμά, όλα τα μέρη έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις απαιτήσεις για την επόμενη ένεση ρευστότητας και λιγότερο στο όραμα της ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας.

«Αν επιθυμούμε να εξέλθουμε από αυτό το αδιέξοδο, θα πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες δημιουργίας μιας υγιούς ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει στο άρθρο του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

«Η βιώσιμη ανάκαμψη απαιτεί μεταρρυθμίσεις,, που θα απελευθερώσουν τις σημαντικές δυνατότητες της χώρας και θα άρουν τα σημεία συμφόρησης στους τομείς: των παραγωγικών επενδύσεων, των κανόνων πιστοληπτικής ικανότητας, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας διοίκησης, του δικαστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας, των πολιτιστικών προϊόντων και -τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό- της δημοκρατικής διακυβέρνησης» επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης.

Επισημαίνει δε, πως «για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και να ξεκλειδώσει το σύστημα τραπεζικών δανείων προς τα υγιή τμήματα του ιδιωτικού τομέα».

Για την αύξηση των επενδύσεων και την επαναλειτουργία του πιστωτικού συστήματος των τραπεζών, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι πρέπει να ιδρυθούν δύο νέοι δημόσιοι τραπεζικοί φορείς: «Δύο νέα δημόσια ιδρύματα, που θα λειτουργούν δίπλα δίπλα με τον ιδιωτικό τομέα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: μία αναπτυξιακή τράπεζα, που θα αξιοποιεί τα δημόσια κονδύλια και μία 'κακή τράπεζα' που θα απαλλάξει το τραπεζικό σύστημα από τα μη εξυπηρετούμενα προϊόντα και θα επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίσουν πάλι να παρέχουν δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό».

Εξηγεί, επίσης, ότι τα κεφάλαια της αναπτυξιακής τράπεζας θα αποτελέσουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα ακίνητα του δημοσίου, που έτσι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία.

Η ίδρυση αυτών των δύο τραπεζών θα επηρεάσει θετικά τα δημοσιονομικά του κράτους, αλλά θα συμβάλει και στην κοινωνική σταθερότητα, αφού όπως γράφει στο κείμενό του ο υπουργός Οικονομικών.

«Σύμφωνα με το σενάριο αυτό -συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης- η κοινωνική ασφάλεια θα ενισχυθεί με την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, την εισροή εισφορών ως συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που εκτοπίστηκαν από τη δουλειά τους τα σκοτεινά χρόνια του πρόσφατου παρελθόντος».

Για την αποφυγή του συστήματος της «πυραμίδας του Πόντζι», που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και δημιουργούσε «φούσκες», είναι ανάγκη να γίνουν οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή