Bloomberg: Τα πέντε σενάρια για την Ελλάδα
Πέντε εκδοχές για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα, παρουσιάζει το Bloomberg σε δημοσίευμα με τίτλο «Από τη σωτηρία στην καταστροφή – Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ υπενθυμίζονται οι υποχρεώσεις της χώρας μας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Το Bloomberg σημειώνει ότι «όποιος περιμένει μια ξεκάθαρη διάλυση της σχέσης της χώρας με τη Νομισματική Ένωση, μπορεί τελικά να περιμένετε για καιρό»
«Το ευρώ είναι εισιτήριο χωρίς επιστροφή οπότε δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο ή πολιτικός χάρτης για μια έξοδο από αυτό», σημειώνεται.
Όσο για τα επόμενα βήματα, το δημοσίευμα πιθανολογεί ότι θα μπορούσε να είναι από την παραμονή στη ζώνη του ευρώ, μέχρι ένα οδυνηρό διαζύγιο.
Επίσης, παρουσιάζει ως ένα ενδεχόμενο την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος.
Τα πέντε, λοιπόν, πιθανά σενάρια για την περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι τα εξής:
Πρώτο σενάριο: Αποφυγή Grexit
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός συνθηκολογεί με τις απαιτήσεις των εταίρων, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη ή λήψη μέτρων λιτότητας, Τελικά, η ΕΚΤ συνεχίζει τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το σενάριο αυτό θέλει να σχηματίζεται ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός με την υποστήριξη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης ή αλλιώς η χώρα προχωρά μπαίνει σε τροχιά εκλογών. Η χώρα λαμβάνει καλύτερους όρους για την αποπληρωμή των δανείων και μειώνονται οι αντιδράσεις των πολιτών. Ωστόσο, οι περικοπές θα φρενάρουν την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Δεύτερο σενάριο: Hotel California
Στο στίχο του γνωστού τραγουδιού Hotel California, «You can check out any time you like, but you can never leave», δηλαδή «μπορείς να κάνεις check out όποια στιγμή θες αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις», παραπέμπει το δεύτερο σενάριο. Όπως αναφέρει το Bloomberg, τον στίχο αυτό έχει χρησιμοποιήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης.Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να μην επιτύχει συμφωνία, αλλά να καταφέρει να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη. Σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας ( ELA).
Τρίτο σενάριο: Η κυβίστηση
Βάσει αυτού, επιβάλλονται έλεγχοι κεφαλαίων και οι δραματικές πιέσεις αναγκάζουν την κυβέρνηση να συμβιβαστεί. Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Συνεπεία αυτού δημιουργείται νέος κυβερνητικός συνασπισμός από κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Τέταρτο σενάριο: Εκτύπωση νέου νομίσματος
Και αυτό το σενάριο προβλέπει κλειστές τράπεζες. Τα capital controls δίνουν στην κυβέρνηση το χώρο και τον χρόνο είτε να εκτυπώσει νέο νόμισμα είτε να εκδώσει IOU για εσωτερικές πληρωμές μισθών και συντάξεων.
Πέμπτο σενάριο: Καταστροφή
Η πλέον καταστροφική εκδοχή είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η άτακτη χρεοκοπία. Η οικονομική κατάρρευση της χώρας ανοίγει το δρόμο για την άνοδο εξτρεμιστών στην εξουσία, είτε από τα αριστερά είτε από την άκρα δεξιά. Όσοι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα, εγκαταλείπουν τη χώρα.