Eurogroup: Τι λέει το προσχέδιο του Eurogroup για την Ελλάδα
Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις στα εργασιακά, αναμένεται να ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από την Ελλάδα, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση από τον ESM.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο δημοσιοποίησε το προσχέδιο της απόφασης που επεξεργάζεται το Eurogroup, ζητείται λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή, μεταρρυθμίσεις για την εκπτωτική περίοδο και ρυθμίσεις στην αγορά γάλακτος.
Στα επιπρόσθετα μέτρα που θέλει το Eurogroup από την Ελλάδα περιλαμβάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% ως το 2018.
Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, ζητά εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος.
Ακόμη, προτείνεται ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, εκτός εαν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Επίσης, γίνεται λόγος και για τα εργασιακά: Το Eurogroup θέλει απο την Ελλάδα να κρατήσει τους υπάρχοντες νόμους και να μην κάνει αλλαγές στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κάθε αλλαγή μάλιστα, σημειώνει, πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.
Επιπλέον, διευκρινίζει πως το ΔΝΤ, πρέπει να έχει πλήρη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα.
Tο Eurogroup θεωρεί την ελληνική πρόταση ως βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά σημειώνει ότι χρειάζεται «σημαντική ενίσχυση» προκειμένου να λάβει το τριετές δάνειο από τον ESM με ανάλογο πρόγραμμα.
Ακόμη, ζητείται ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων.
Ακόμα, οι υπουργοί Οικονομικών ζητούν απο την Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα πρέπει να ψηφιστεί το πρώτο κύμα μέτρων αυτό είναι το πρώτο κύμα μέτρων το οποίο πρέπει να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα, εφόσον βεβαίως υπάρξει συμφωνία:
1. Αυξήσεις στον ΦΠΑ:
- Ο φόρος στα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 8,8% , αφού από το 13% θα φτάσει στο 23%. Στο 13% θα διατηρηθούν τα φρέσκα και νωπά προϊόντα, μαζί ίσως με κάποιες εξαιρέσεις (πχ γάλα, ψωμί κλπ).
- Στο 23% από 13% θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση.
- Οι αστικές συγκοινωνίες και μεταφορές πάνε και αυτές στο 23%.
- Ακριβότερες γίνονται οι υπηρεσίες Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές που αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες,
- Με 23% ΦΠΑ θα επιβαρύνονται πλέον τα ασφαλιστήρια, οι κηδείες και τα μνημόσυνα.
Οι αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά (από 16% σε 23%) και στα ξενοδοχεία (από 6,5% σε 23%) μάλλον θα ψηφιστούν στα τέλη του καλοκαιριού για να ισχύσουν από το φθινόπωρο, μετά την τουριστική σαιζόν.
2. Έκτακτη εισφορά
Προβλέπεται να ισχύσει άμεσα και αναδρομικά από 1.1.2015 η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως να επιβληθεί και στα χαμηλότερα εισοδήματα.
I) Από 30.001- 50.000 ευρώ ο συντελεστής πάει από το 1,4% στο 2%,
II) από 50.001- 100.000 ευρώ πάει από το 2,1% στο 4%,
III) από 100.001- 500.000 ευρώ ανεβαίνει από το 2,8% στο 6%, ενώ
IV) για 500.001 ευρώ και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 8%.
3. Άλλοι φόροι και απαλλαγές
α) καταργούνται απαλλαγές και εξαιρέσεις για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, που είχαν ψηφιστεί πριν από δύο μήνες,
Πρακτικά ο φόρος στους αγρότες διπλασιάζεται, από 13% σε 26%. Για παράδειγμα:
- Για εισόδημα 12.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται στις 3.120 ευρώ από 1.560 ευρώ.
- Για εισόδημα 20.000 ευρώ εκτινάσσεται στις 5.200 ευρώ αντί 2.600 ευρώ.
β) αυξάνεται από φέτος κιόλας ο φόρος πολυτελείας από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε., σκάφη αναψυχής, πισίνες. Θα εισπραχθεί μαζί με τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος που θα αρχίσουν να καταφτάνουν μέσα στον Αύγουστο.
4. Φόροι στις επιχειρήσεις
- Φόρος 28% αντί 26%: Για κέρδη 120.000 ευρώ, ο φόρος αυξάνεται στις 33.600 ευρώ από 31.200 ευρώ
- Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100%, από 80% που ισχύει. Ανάλογη πρόβλεψη θα ισχύσει και για ατομικές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μπλοκάκια, αλλά από έναν χρόνο αργότερα.