Νέο ταμείο: Μπρα ντε φερ για τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων του 2016

Η μάχη για το Υπερταμείο ξεκινάει. Στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις θα ενταθούν και θα αναστατώσουν το πολιτικοοικονομικό σκηνικό, αφού πλησιάζει η ώρα των δύσκολων αποφάσεων και των... ακόμη δυσκολότερων ανακοινώσεων.

Νέο ταμείο: Μπρα ντε φερ για τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων του 2016
4'

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Στο σύνολό της η Δημόσια Περιουσία θα ανήκει στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και όχι μόνο κάποια περιουσιακά στοιχεία και αυτή είναι μια ουσιαστική διαφορά από το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ.

Τι όμως ακριβώς περιλαμβάνεται στο σύνολό της και πώς αυτό μπορεί να προσδιοριστεί;

Η περιγραφή του συνόλου των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί από μόνη της ένα πρόβλημα ... την αντιμετώπιση του οποίου δεν μπορεί να αναβάλει άλλο η ελληνική κυβέρνηση. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι αν θα ισχύσει η συμφωνία 50-50 (στο χρέος και στην Ελλάδα) που κερδήθηκε για το νέο Ταμείο και για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις του 2016 που τυπικά θα πραγματοποιηθούν για το ΤΑΙΠΕΔ, -του οποίου όμως τα έσοδα πάνε εξ ολοκλήρου στο χρέος.

Αυτή είναι εξάλλου η μεγάλη διαφορά του νέου ταμείου από το ΤΑΙΠΕΔ ότι τα έσοδά του δεν θα πηγαίνουν 100% στο χρέος αλλά 50% με το υπόλοιπο 50% να προορίζεται για την οικονομία, για τις επενδύσεις ή για τα ταμεία.

Ωστόσο μέσα στο 2016 αναμένεται με τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ, το ΔΕΣΦΑ και συνολικά 9 ιδιωτικοποιήσεις τα έσοδα να φθάσουν τα 3 δισ. ευρώ. Θα ισχύσει η συμφωνία αυτή και για τα προγραμματιζόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του 2016;

«Θεωρώ ότι σε αυτό πρέπει η κυβέρνηση να ασκήσει μεγάλη πίεση, αυτό να ισχύσει και για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που αναμένονται το 2016» σημείωσε χθες ο κ. Πιτσιόρλας, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο έγκυρες πηγές αμφισβητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι δύσκολα θα δεχόντουσαν οι δανειστές να μην μπουν 1,5 δις. στο χρέος το 2016 . Όπως σημειώνουν υπάρχουν άλλοι δεσμευτικοί όροι στη συμφωνία σχετικά με τη σχέση ετήσιου δανεισμού προς το ΑΕΠ που δεν αφήσουν περιθώριο... να πάει το σύνολο των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις οπουδήποτε αλλού εκτός από το χρέος.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για όλα αυτά αφού προς το παρόν οι συζητήσεις για τη σύσταση ενός Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων η Ελλάδα δεν έχουν κάνει καμία πρόοδο. Το Ταμείο ήταν βασικός όρος της Γερμανίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης και η ελληνική κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο προτάσεις για τη μορφή του Ταμείου, ώστε αυτό να μπορεί να αναλάβει δράση από τα τέλη του έτους. Όμως το 2015 τελειώνει και ακόμη δεν υπάρχει καν σχέδιο.

Οι καθυστερήσεις δεν είναι τυχαίες αφού πρόκειται για την πλέον καυτή πατάτα της συμφωνίας που θα δημιουργήσει και τις μεγαλύτερες πολιτικές αναταράξεις.

Το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με το Τρίτο Μνημόνιο, θα αντικαταστήσει (απορροφήσει) το ΤΑΙΠΕΔ και θα δημιουργηθεί με νέο νόμο ο οποίος θα καθορίζει επ ακριβώς:

-Τη δομή του
-Το οργανόγραμμά του
-τον τρόπο και διαδικασία επιλογής της διοίκησης
-την δημόσια περιουσία που θα αξιοποιήσει (ξεπουλήσει)
-την διανομή (μεταξύ των δανειστών και του ελληνικού κράτους) των κερδών από την αξιοποίηση (ξεπούλημα) των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και πόρων.

Πιτσιόρλας: Το Ταμείο αν είναι μια ομπρέλα

Όπως είπε χθες ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας η συζήτηση έχει ξεκινήσει, θα ολοκληρωθεί και το ταμείο θα συγκροτηθεί το πρώτο τρίμηνο, τετράμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την άποψή του αυτό το ταμείο δεν πρέπει να στηθεί εξ αρχής, θα πρέπει να αποτελέσει μια ομπρέλλα των σημερινών ταμείων και να αξιοποιήσει τις δομές τους συμπεριλαμβάνοντας το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ και να προστεθούν και άλλα. Στα περιουσιακά του στοιχεία είναι στο σύνολό της η περιουσία του Δημοσίου στις τράπεζες, τα μετοχικά μερίδια των ΔΕΚΟ, η ακίνητη κρατική περιουασία –δημόσιες γαίες- καθώς και τα μελλοντικά δικαιώματα σε ενεργειακά αποθέματα.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει μία τεχνογνωσία πια και σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα δεν θα πρεπε να διαλυθεί για να γίνει κάτι από την αρχή γιατί θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η έδρα του νέου Ταμείου θα είναι στην Ελλάδα, η διοίκησή του θα οριστεί από την ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς αλλά από την ελληνική Κυβέρνηση.

Το πιθανότερο είναι, η πλειοψηφία να είναι Έλληνες και να είναι πιο ευέλικτο από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως εξήγησε περιουσιακά στοιχεία που έχουν εισφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ δεν γίνεται να γυρίσουν πίσω στο Δημόσιο, ενώ στο νέο Ταμείο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή