Όλα τα βλέμματα στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 14:45 ώρα Ελλάδος αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με το σύνολο των οικονομολόγων...

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 14:45 ώρα Ελλάδος αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο 1,50% από 1,25%.


Η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται προεξοφλημένη από την αγορά μετά την τελευταία συνέντευξη του επικεφαλής της ΕΚΤ, που έκανε λόγο για "έντονη επαγρύπνηση" στην τελευταία συνέντευξη τύπου του Ιουνίου.


Αιτία της αύξησης των επιτοκίων ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη που παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 2,7% τον Ιούνιο , πάνω από τον στόχο για πληθωρισμό 2%.


Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συμπαρασύρει και τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών. Επιβάρυνση θα υπάρξει σε όσους αποπληρώνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που είτε καθορίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες είτε είναι συνδεδεμένα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr