ΕΚΤ: Οι αυξήσεις φόρων αυξάνουν το χρέος – Να τι συνέβη στην Ελλάδα
Η αύξηση φόρων αποτελεί «αυτοκαταστροφική ενέργεια» για χώρα η οποία προσπαθεί να μειώσει, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το χρέος της, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ, η οποία στηρίζεται σε στοιχεία που αφορούν την Ευρωζώνη από την αρχή της δημιουργίας της.
Σαφώς αποτελεί – αν και όπως αναφέρεται η ανάλυση εκφράζει τις απόψεις των συγγραφέων της και όχι αυτές της ΕΚΤ – μεγάλη έκπληξη, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ αποτελεί μέλος του κουαρτέτου που ελέγχει την εφαρμογή του ελληνικού μνημονίου και είναι μεταξύ αυτών που ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα προκειμένου να αυξήσει τους φόρους, όντας μίας χώρα κατά γενική ομολογία υπερχρεωμένη.
Η ανάλυση, την οποία υπογράφουν η Maria Grazia Attinasi, μέλος του τμήματος δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΚΤ και ο Luca Metelli, οικονομολόγος της Τράπεζας της Ιταλίας, υποστηρίζει ότι η αύξηση των φόρων τελικώς δεν επιτυγχάνει τον στόχο για μείωση του χρέους μίας χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
«Όταν η δημοσιονομική προσαρμογή εφαρμόζεται μέσω αύξησης φόρων, το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, αρχικά μειώνεται οριακά αλλά κατόπιν επιστρέφει σε υψηλότερα επίπεδα και δημιουργεί αυτό που εμείς αποκαλούμαι αυτοκαταστροφική δημοσιονομική πολιτική», τονίζουν οι δύο ειδικοί.
Αντίθετα η μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με μείωση των δημόσιων δαπανών.
Οι εκτιμήσεις της έρευνάς τους βασίζονται σε στοιχεία 11 χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία και αφορούν την περίοδο 2000-2012.
Για παράδειγμα το πρώτο ελληνικό μνημόνιο, του 2010, περιελάμβανε μείωση των δημόσιων δαπανών στο 7% του ΑΕΠ, αλλά και αυξήσεις φόρων ισοδύναμες με το 4% του ΑΕΠ. Όμως το ελληνικό χρέος έφθασε στο 180% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014, από 127% που ΑΕΠ που ήταν πριν από πέντε χρόνια, δηλαδή πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του μνημονίου.
Ανάλογη δυσμενή εξέλιξη καταγράφηκε στο χρέος τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ιρλανδίας.
Πηγή: newmoney.gr