«Τσουνάμι» έμμεσων φόρων 1,8 δισ. θα γονατίσουν τα νοικοκυριά
Το «πικρό ποτήρι» για ακόμα μια φορά αναμένεται να πιει από την πρώτη του Ιουνίου ο ελληνικός λαός που καλείται να βάλει και πάλι βαθιά το χέρι στο τσέπη, καθώς τον περιμένει «τσουνάμι» έμμεσων φόρων.
ΣΟΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΙΟΥΝΙΟΥ - ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για εκατομμύρια φορολογούμενους επιφυλάσσει προσχέδιο του μνημονίου, καθώς τον επόμενο μήνα έρχονται έμμεσοι φόροι... παντού.
Μπορεί, θεωρητικά, το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ να είναι τριετούς διάρκειας, όλοι οι νέοι φόροι όμως, έμμεσοι και άμεσοι, θα αυξηθούν... αμέσως. Αυτό προκύπτει από προσχέδιο του μνημονίου που θα κληθεί να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το που θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο κείμενο, όλοι οι έμμεσοι φόροι –το λεγόμενο τρίτο πακέτο που πρέπει να αυτό να αποδώσει 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ) θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Το κείμενο περιγράφει αυξήσεις του ΦΠΑ, αυξήσεις έμμεσων φόρων σε όλα τα καύσιμα, στην μπύρα, στα τσιγάρα, στον καπνό και στον καφέ, θέσπιση φόρου στις ευρυζωνικές συνδέσεις και στη συνδρομητική τηλεόραση και φυσικά, αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Εκτός από τα φορολογικά μέτρα, στο κείμενο προβλέπονται και περικοπές στα κονδύλια για μισθούς και ΔΕΚΟ, αλλά και μέτρα ύψους 3,5 δισ. (2% του ΑΕΠ) για καλυφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που απέρριψε τις περικοπές του 2012, πέραν των μέτρων 1,8 δισ. για το Ασφαλιστικό όπου περιλαμβάνονται και επανεξέταση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλόμενες συντάξεις πριν την 1-1-2018, αλλά και η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του.
Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:
Αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου του 2016
Συγκράτηση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου κατά 0,2% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ. Η συγκράτηση, αναφέρεται ότι θα επιτευχθεί με το «πάγωμα» των αυξήσεων ειδικά στα ειδικά μισθολόγια για όλη την περίοδο από το 2016 έως το 2018 αλλά και την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα των προσλήψεων ως εξής:
1 πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις το 2016
1 πρόσληψη για τέσσερις αποχωρήσεις το 2017
1 πρόσληψη για τρεις αποχωρήσεις το 2018 (εξαιρούνται από τον κανόνα οι προσλήψεις με δικαστικές αποφάσεις)
Από την 1η Ιουνίου του 2016 θα ενεργοποιηθούν νέα μέτρα για τη φορολόγηση του αυτοκινήτου. Θα καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας ενώ θα αναθεωρηθούν οι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης με νέα βάση υπολογισμού την αξία αγοράς. Νέο πλήγμα αναμένεται για τους επαγγελματίες καθώς θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος. Η αλλαγή θα αφορά στα εισοδήματα του 2016.
Από την 1η Ιουνίου, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη, στο φυσικό αέριο ακόμη και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.
Καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ, που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017, επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά (πιθανότατα 1 ευρώ ανά αστέρι ανά διανυκτέρευση)
Η αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% έχει ήδη νομοθετηθεί.
Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies Κλπ)
Διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ή για τον βασικό ή για τον συμπληρωματικό φόρο προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Μείωση δημοσίων δαπανών τον Ιούνιο του 2016 με έμφαση στις αμυντικές δαπανές αλλά και τις δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων. Η μείωση των δαπανών θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να αποδώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.