Eurogroup LIVE: «Κόβουν και ράβουν» το κείμενο της ανακοίνωσης
Σε υποδόσεις, δυο τον αριθμό κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να λάβει, το ποσό των 10,3 δισ. που αναμένει από τους δανειστές η Ελλάδα, ενώ για το χρέος, από το 2018 και ...βλέπουμε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποδόσεις θα συνδέονται τόσο με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, όσο και με τις εσωτερικές ανάγκες για να εξυπηρετούνται οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το Eurogroup θα δώσει τη σκυτάλη στο EuroWorking Group το οποίο θα συντάξει «έκθεση συμμόρφωσης» και αν χρειαστεί θα γίνουν νέες παρεμβάσεις σε νομοθετημένα μέτρα.
Λίγο μετά τις 21:00 η συνεδρίαση διακόπηκε και γινόταν προσπάθεια για τη σύναξη ενός κειμένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Eurogroup εξετάζει να εξουσιοδοτήσει το EuroWorking Group να διαπιστώσει μέσα στις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή των υπολειπόμενων προαπαιτουμένων, έπειτα από εξέταση των θεσμών, ιδιαίτερα στα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς των κόκκινων δανείων, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, με έμφαση στην σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και της ολοκλήρωσης όλων των δράσεων που συνδέονται με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις.
Ωστόσο, νωρίτερα επαπειλήθηκε εμπλοκή με το ζήτημα του πολυνομοσχεδίου, καθώς οι δανειστές «κλώτσησαν» ακόμα και για το ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι δανειστές απαιτούσαν πρόσθετες παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια, για το ασφαλιστικό και ειδικά για το ΕΚΑΣ, ζητούσαν ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων του Ελληνικού η οποία «πάγωσε», ενώ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αντέδρασαν και στην προοπτική ίδρυσης Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΜΝΙ, ο κ.Τσίπρας είπε ότι το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτείται από το υπερβάλλον πλεόνασμα και αυτό, όπως φαίνεται, «προσκρούει» στη συμφωνία με τους πιστωτές.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι δημοσιογράφος που ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αν είναι όλα καλα στη συνεδρίαση του Eurogroup, πήρε τη μονολεκτική απάντηση: «όχι».
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί και συνάντηση του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, του Ντόναλντ Τούσκ, του Μάριο Ντράγκι και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης και της δόσης στο σημερινό Eurogroup.
Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Γερμανία και ΔΝΤ εμμένουν στις αρχικές τοποθετήσεις τους.
Οι ίδιες πληροφορίες τέλος κάνουν λόγο για κείμενο στο οποίο υπάρχει αναφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε τρεις φάσεις, με τα σημαντικά μέτρα να μετατίθενται για μετά το 2018.
(Εικόνες από τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, πριν την έναρξη της συνεδρίασης)
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά η αξιολόγηση εξακολουθεί να μην είναι ακόμη έτοιμη, θα ήταν πολύ νωρίς για να χαίρονται οι Έλληνες για εκταμίευση δόσης σύντομα», τόνισε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ.
Τι είχε γίνει νωρίτερα
Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αν και αρχικά έκαναν λόγο για «κλείδωμα» της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης, τις τελευταίες ώρες το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας.
Οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters στις Βρυξέλλες.
Το μέγεθος της επόμενης δόσης του δανείου δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται από τα 8-9 ως και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Αθήνα χρειάζεται τη νέα δόση ως τα μέσα Ιουλίου το αργότερο για να αποπληρώσει οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η επίτευξη συμφωνίας πάντως όσον αφορά σε έναν «οδικό χάρτη» για την ελάφρυνση χρέους είναι απίθανη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στις Βρυξέλλες.
Μια ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία –όπου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται πολιτικά λεπτό ζήτημα– διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.
Η διάσταση μεταξύ του Βερολίνου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναδείχτηκε από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται ότι επιθυμεί να μπει στον «πάγο» η συζήτηση για το θέμα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του.
«Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είπε ο Σόιμπλε.
Μάλιστα, σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Die Welt αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας πως «δεν αποκλείεται ο κ. Σόιμπλε να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Στην ανάγκη να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο υπερτόνισε ο πρόεδρος τoυ Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πέτερ Κάζιμιρ προεξόφλησε ότι η συνεδρίαση θα είναι μακρά.
Δύο σενάρια διακινούνταν στους διαδρόμους του Eurogroup το απόγευμα της Τρίτης 24 Μαΐου. Το ένα ήταν να τελειώσει η συνεδρίαση γύρω στις 20:00 και το άλλο μετά τα μεσάνυκτα αν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία με το ΔΝΤ ως προς το πώς θα κινηθούν οι δυο πλευρές στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η συνολική λύση σε ότι αφορά το θέμα του χρέους δεν θεωρείται εφικτή.
Στις 16:00 ώρα Ελλάδος άρχισε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με το κλίμα, ωστόσο να είναι ιδιαίτερα βαρύ εξαιτίας της κόντρας ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πιστό στις αρχές της ενημέρωσης, το Newsbomb.gr μεταδίδει λεπτό προς λεπτό, έγκαιρα και έγκυρα, όλες τις εξελίξεις από τα σημαντικά κέντρα των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
Δείτε τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση
Live όλες οι εξελίξεις από τη συνεδρίαση του Eurogroup
Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν
Διαβάστε τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την προσέλευσή του
Διαβάστε τι δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.
Διαβάστε την τοποθέτηησ του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν
Διαβάστε τι έγραψε στο twitter o Σλοβάκος υπουργός ΟικονομικώνΠέτερ Κάζιμιρ
Διαβάστε τι δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
Διαβάστε τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Σημαντική για τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.