Το στοίχημα του Brexit - Ποιος θα κερδίσει την παρτίδα;
Μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα βρίσκεται... η χώρα των στοιχημάτων, το οποίο θα αποδείξει αν το τολμηρό ποντάρισμα των Βρετανών θα τους κάνει να κερδίσουν την παρτίδα της οικονομίας ή ξεκίνησαν ένα επικίνδυνο παιχνίδι με άγνωστο τέλος.
Η βρετανική έξοδος «βούλιαξε» τις διεθνείς αγορές – Πανικός στην παγκόσμια τοκογλυφία – Άνευ προηγουμένου κατάσταση για την ΕΕ
Το επόμενο διάστημα μένει να αποδειχθεί αν η επιλογή των βρετανών ψηφοφόρων θα φέρει μια πορεία ανάπτυξης ή ύφεσης για τη χώρα. Τα οικονομικά επιχειρήματα των οπαδών του Brexit τώρα θα περάσουν τη δοκιμασία της πραγματικότητας και θα αποκαλυφθεί αν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας που οδήγησαν σε αυτή την ψήφο διαμαρτυρίας, όπως η ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο μεγάλου μέρους του πληθυσμού, προήλθαν από την ευρωπαϊκή πολιτική ή από την παγκοσμιοποίηση από την οποία... δεν υπάρχει exit.
Ο Τόνυ Μπλερ είπε χθες πως οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση. «Αυτή είναι η τραγωδία... αυτό που θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα ανακαλύψουμε ότι αυτό που ο κόσμος νόμιζε ότι επρόκειτο να είναι μια απάντηση σε αυτά τα προβλήματα στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μια απάντηση». Εχει όμως δίκιο;
Αν ισχύει ότι οι αγορές ξέρουν πάντα καλύτερα, τα νούμερα από το κλείσιμο της χθεσινής ιστορικής μέρας, αποτελούν μια πρώτη ένδειξη για το ποιος κέρδισε ποιος έχασε και πόσο.
Στην Αγγλια ο δείκτης (Ftse100) σημείωσε πτώση-3,1%, στις ΗΠΑ ο (Dow Jones)-3,4%, στη Γερμανία ο (DAX) σημείωσε πτώση -6,8% (υπερδιπλάσια ζημια από την αγορά στην Αγγλία), στη Γαλλία ο (CAC40) έπεσε -8% (2,5 φορές περισσότερο από την αγορά της Αγγλίας), στην Ισπανία η πτώση ήταν -12%, δηλαδή 4 φορές η ζημιά της Αγγλίας.
Αν συνυπολογίσουμε τις μεταβολές σε ισοτιμίες, είναι παρόμοιες οι ζημιές Αγγλίας με άλλες χώρες, ενώ οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες. Ο τελικός απολογισμός της ημέρας, βγάζει τη Γερμανία μεγάλο χαμένο.
Η επιλογή των Βρετανών για κυρίαρχη πορεία της χώρας του για το μέλλον της μακριά από τον πολυεθνικό σχηματισμό της ΕΕ και τις εντολές του Βερολίνου, βάζουν για πολλούς τη Βρετανία σε πορεία ισχυρής μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί ακόμη κι αν ο Φάρατζ πήρε κιόλας πίσω την προ-δημοψηφίσματος υπόσχεση να προωθήσει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που -κατά την εκτίμησή του- το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν άλλοι πόροι που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορούν να εισρεύσουν στη Βρετανία.
Μακριά από τους κανόνες της Ε.Ε. η Βρετανία μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής του «μαύρου» χρήματος της ΕΕ, θα μπορεί να ενισχύσει την αυτόνομη οικονομική της πολιτική μέσω χαμηλής φορολογίας και μέσω απαλλαγής των επενδύσεων από τους αυστηρούς Ενωσιακούς Κανόνες (π.χ. για το περιβάλλον) και να γίνει δηλαδή ένας παράδεισος για τις επιχειρήσεις.
Η συνεισφορά της Βρετανίας στην Ε.Ε είναι 12 δισ. ευρώ ετησίως, έναντι 1,65 δισ. ευρώ της Ελλάδας, επί συνόλου προϋπολογισμού της Ε.Ε. στα 117 δισ. ευρώ. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Βρετανία ως 3η μεγαλύτερη εισοδηματικά χώρα της Ε.Ε. μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία ήταν "καθαρή" χρηματοδότης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. που στη συντριπτική του πλειονότητα καταλήγει στα ΕΣΠΑ αλλά και (εσχάτως) στις δράσεις για το προσφυγικό. Επιπλέον θα εξοικονομοηθούν πόροι από την αλλαγή των όρων εργασίας για τους 2 εκ. ξένους εργαζόμενους που θα χάσουν την πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα -όπως ορίζεται από κοινοτική οδηγία για όλους του Ευρωπαίους πολίτες.
Ταυτόχρονα η Βρετανία θα απαλλαγεί από τις εντολές του Βερολίνου και το γεγονός ότι το 75% των νόμων της παράγεται στα γραφεία των Βρυξελλών , που ελέγχονται από τη Γερμανία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Βρετανία.
Όμως, το αν όλα τα παραπάνω θα συμβούν ή θα μείνουν ευσεβείς πόθοι μένει να αποδειχθεί. Και θα εξαρτηθεί τόσο από τις επιλογές της Ε.Ε όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις και τις διασπαστικές τάσεις που ενδεχομένως πλήξουν την ενότητα και τη δύναμη της Βρετανίας.
Χθες, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Λονδίνου υπέγραψαν σε έναν κατάλογο συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο αξιώνοντας η βρετανική πρωτεύουσα να κηρύξει την ανεξαρτησία της και να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι υπέγραψαν αυτό το αίτημα στον ιστότοπο change.org με το οποίο ζητούν από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να «κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το Λονδίνο θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία των επαναδιαπραγματεύσεων όπως η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία δύο περιοχές που επίσης ψήφισαν υπέρ της παραμονής της ΕΕ.
Ταυτόχρονα όμως διασπαστικές τάσεις επικρατούν και εντός της Ε.Ε. Καθώς μετά την έξοδο της Βρετανίας, αρκετές χώρες θέλουν....να τη συναντήσουν στην έξοδο. «Υποπτες» για έξοδο θεωρούνται οι Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και Ουγγαρία. Οι επόμενες αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε θα είναι καθοριστικές τόσο για το μέλλον της Ε.Ε όσο και για το μέλλον της Βρετανίας.
Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδο Κορυφής των 27 πλέον αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα, που θα θέσουν τις βάσεις για τον επόμενο γύρο της πιο σκληρής παρτίδας.