Θεσμοί: Αμφισβητούν τα μεγέθη, ζητούν περαιτέρω μελέτη
Θέματα που άπτονται των δημοσιονομικών μεγεθών και προβλέψεων επί του προϋπολογισμού του 2017 συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκαλώντας ερωτήματα για το τι θα απαιτηθεί κατά τις συζητήσεις, αφού οι δανειστές αξίωσαν επιπλέον στοιχεία για να τεκμηριώσουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται.
ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ - ΘΕΛΟΥΝ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Απόψεις σχετικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης ανταλλάχθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφεραν πηγές του υπουργείου μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, η οποία είχε ως αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.
Η στόχευση των Θεσμών σε περισσότερη μελέτη των δημοσιονομικών μεγεθών δημιουργεί αμφιβολίες για την επάρκεια τους και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω απαιτήσεις.
Ειδικότερα όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 καθώς και οι τρόποι εκπλήρωσης των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν, την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7% που ανακοίνωσε η Eurostat και πόσο αυτό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016.
Επίσης, εξετάσθηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση - εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ - διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ότι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.
Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
O στόχος πάντως της κυβέρνησης παραμένει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το EWG στα τέλη Νοεμβρίου και πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε από την επόμενη ημέρα και μέχρι τα Χριστούγεννα να ξεκινήσει η συζήτηση και για το ζήτημα του χρέους.
Παιχνίδια με το αφορολόγητο
Το ΔΝΤ από την πλευρά του, θέτει θέμα μείωσης του ακατάσχετου λογαριασμού στα 5.000 ευρώ προκειμένου να αυξηθεί η φορολογική βάση, και να συμβάλουν στα φορολογικά έσοδα και 2,5 εκατ. πολίτες που σήμερα δεν φορολογούνται.
Η πρόταση έρχεται και από την Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, και στην τελική της πρόταση θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς οικογένεια, ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, μπορεί να εξοικονομηθεί το 0,5% του ΑΕΠ, από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.
Η ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας απαντά ότι το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται.
Το Ταμείο πάντως επιμένει και θέλει στο τραπέζι το αφορολόγητο, γεγονός που θα φέρει ντόμινο αυξήσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα στον ήδη κατακρεουργημένο οικογενειακό προϋπολογισμό.
Μάλιστα πηγή του ΔΝΤ, σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου το οποίο συνδέει με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως λέει η πηγή του Ταμείου «εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% το 2018 αντί για 3,5% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το αφορολόγητο. Αν όμως επιμείνουν στο 3,5% θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και το αφορολόγητο θα είναι στη λίστα».
Σφυρίζει αδιάφορα το ΥΠΟΙΚ
«Δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» δήλωνε σχετικά ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη συνάντηση με τους Θεσμούς. «Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.
Η πρώτη επαφή
Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και ...ακόμη κι αν επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του προκαθορισμένου χρόνου, ο δρόμος φαίνεται πως είναι μακρύς.
Οι θεσμοί θα αναχωρήσουν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, με προοπτική να επιστρέψουν το β’ δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Στις χθεσινές συζητήσεις συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Τον κύκλο των συναντήσεων άνοιξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ οι επαφές συνεχίστηκαν μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ,) Φραντσέσκο Ντρούντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Νικόλα Τζαμαριόλι.