Moody΄s για Ελλάδα: Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση έρχεται τέταρτο μνημόνιο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και πάλι για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Moody΄s για Ελλάδα: Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση έρχεται τέταρτο μνημόνιο
2'

Κίνδυνος ακόμα και για κρίση ρευστότητας το ερχόμενο καλοκαίρι

Όπως υποστηρίζει η αναλύτρια του οίκου, Kathrin Muehlbronner, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση έως το προσεχές Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, τότε μέχρι τη διενέργεια των γερμανικών εκλογών το Φθινόπωρο θα είναι δύσκολο να υπάρξουν παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Η ίδια επιβεβαιώνει την τρέχουσα εκτίμηση της Moody's για τους πιστωτικούς κινδύνους που προκύπτουν από την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Οι εντάσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες απαιτήσεις από την Αθήνα να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Μια τέτοια εξέλιξη, προσθέτει, αυξάνει την απειλή των πρόωρων εκλογών για την Ελλάδα, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας χάνει τη στήριξη του ελληνικού λαού.

«Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν μια νέα πιο μεταρρυθμιστική και συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά η οικονομία της θα πληγεί και πάλι από την παρατεταμένη αβεβαιότητα», δήλωσε η Kathrin Muehlbronner.

Κρίση ρευστότητα στην Ελλάδα το καλοκαίρι

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ενώ, επανέρχεται το ενδεχόμενο η χώρα μας να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια κρίση ρευστότητας τον Ιούλιο - η οποία και θα αποτελέσει ένα "μεγάλο χαστούκι" στη μέση του μεγάλου εκλογικού ημερολογίου της Ευρώπης - σε περίπτωση που η ΕΕ και το ΔΝΤ αποτύχουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τους στόχους διάσωσης και τους όρους ελάφρυνση του χρέους που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης», επισημαίνεται.

Πάντως η Muehlbronner ξεκαθάρισε ότι «δεν περιμένουμε χρεοκοπία για την Ελλάδα, επειδή δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών».

Σε περίπτωση απουσίας μιας συμφωνίας, η Muehlbronner προειδοποιεί ότι η απόσυρση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της τρέχουσας διάσωσης στην Ελλάδα και να ανοίξει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

«Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα, επειδή η οικονομία θα ήταν πιθανόν να πληγεί από μια άλλη περίοδο αβεβαιότητας και απώλειας εμπιστοσύνης, καθιστώντας τους δημοσιονομικούς στόχους πιο δύσκολο να επιτευχθούν», πρόσθεσε η κ. Muehlbronner.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας το καλοκαίρι πρέπει να πληρώσει 2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα ιδιωτών και 3,9 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή