Στουρνάρας: Αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση, οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες

Προειδοποίηση να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση απηύθυνε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής.

Στουρνάρας: Αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση, οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες
2'

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2016 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ της επιλογής να κλείσει τώρα η αξιολόγηση ή να κλείσει αργότερα. Αν γίνει αργότερα οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες.

Όπως είπε, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει πέρυσι τον Φεβρουάριο, πριν από έναν χρόνο.

«Η περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της, πέραν του τρέχοντος μηνός, θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, θα καταστήσει δυσχερέστερη την υλοποίηση συμφωνίας και θα υποσκάψει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό θα καταστήσει, ενδεχομένως, αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με αποτέλεσμα να μειώσει περαιτέρω τον ρυθμό ανάπτυξης. Ένα τέτοιο αρνητικό σπιράλ θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση και να οδηγήσει στην επανάληψη αρνητικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015», σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως ότι η θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία πρέπει να στηριχθεί και να παγιωθεί με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και την επιτάχυνση στον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

«Παρά τις θετικές ενδείξεις και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές μας και ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Δεδομένων των εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων σε μία σειρά από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον, ο χρήσιμος χρόνος που απομένει είναι πολύ μικρός», τόνισε ο κ. Σουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ενδεχόμενη αναβολή των αποφάσεων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους εκ μέρους των εταίρων θα αποτελούσε τροχοπέδη για τη βελτίωση των οικονομικών και επενδυτικών προοπτικών και θα εξασθενούσε τις προοπτικές διατηρήσιμης πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου, των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και κατ' επέκαταση στις προοπτικές οριστικής εξόδου από την κρίση.

Επίσης, επεσήμανε ότι το καίριο ζήτημα σήμερα είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή