ΔΝΤ και Βελκουλέσκου καλούν Τσίπρα: Κόψε συντάξεις, αύξησε φόρους
Ντέλια Βελκουλέσκου | ΔΝΤ: Νέο «τσεκούρι» στιςσυντάξεις και περαιτέρω αύξηση της φορολογίας αξιώνει η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται εν όψει της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που ξεκινάει το φθινόπωρο.
Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΕΧΕΙ «ΦΟΥΛ ΑΤΖΕΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ»
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η κυρία Βελκουλέσκου εκτιμά πως πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί η δαπάνη για τις συντάξεις.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, η εκπρόσωπος του Ταμείου επισημαίνει ότι «οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις», ενώ, παράλληλα, σημειώνει πως «το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».
«Παρά τους διάφορους γύρους μεταρρυθμίσεων, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο και μη προσιτό, καθώς οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Τα προσφάτως νομοθετημένα συνταξιοδοτικά μέτρα συμβάλλουν στη συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μεσοπρόθεσμα. Το σημαντικότερο, βοηθούν στον επιμερισμό της προσαρμογής μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων, προστατεύοντας παράλληλα εκείνους με χαμηλές συντάξεις. Η μεταρρύθμιση προωθεί έτσι τη δικαιοσύνη τόσο μεταξύ όσο και εντός των γενεών», επισημαίνει η ίδια.
Και συνεχίζει: «Το τρέχον πρόγραμμα επικεντρώνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τη διευκόλυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών - οι οποίοι πλέον έχουν φτάσει σε επίπεδα που εμποδίζουν τις επενδύσεις - καθώς και στην ανακατανομή των δαπανών προς καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα. Επιπλέον, οι αρχές θα επανεξετάσουν και θα καταστήσουν αυστηρότερους τους κανόνες για την προσωρινή απασχόληση στη δημόσια διοίκηση, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα προστατευτούν τα οφέλη που με κόπο αποκομίστηκαν από τους κανόνες για τις αποχωρήσεις. Μεσοπρόθεσμα, οι αρχές θα πρέπει να επιδιώξουν να συνεχίσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις με πρόσθετες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της».
Τι λέει για την ποσοτική χαλάρωση (QE)
Στην ίδια συνέντευξη, η κυρία Βελκουλέσκου απορρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Λέει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ: «Έγκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει για την πρόσβαση στο QE. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η πρόσβαση στο QE θα μπορούσε να είναι επωφελής για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης, δεν είναι ουσιώδης για τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Τελικά, το κρίσιμο για τη διατήρηση της πρόσβασης στην αγορά είναι η σταθερή εφαρμογή των πολιτικών και η επίσημη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».