Bloomberg: Τα βάσανα για τους Έλληνες δεν έχουν τελειώσει ακόμα

Bloomberg | Ειδήσεις: Δύσκολες στιγμές περιμένουν τους Έλληνες πολίτες και την οικονομία της χώρας τους, όπως επισημαίνει τη Δευτέρα (31/07/2017) το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, σε εκτενές άρθρο του για τη χώρα μας. Ανάλογη εικόνα επισημαίνει σε άρθρο - αφιέρωμά του για την Ελλάδα και ο βρετανικός Guardian.

Bloomberg: Τα βάσανα για τους Έλληνες δεν έχουν τελειώσει ακόμα
3'

GUARDIAN: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ, ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

«Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει ακόμη», υπογραμμίζει ο συντάκτης του άρθρου και αναφέρεται στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εν όψει της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που ξεκινά το φθινόπωρο.

Ειδική μνεία κάνει το ίδιο κείμενο στην λιτότητα και αναφέρει: «Την ώρα που η λιτότητα ''πνίγει'' την Ελλάδα, τα επίπεδα της φτώχειας όλο και αυξάνονται, η χώρα είναι απαραίτητο να συνεχίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές, όταν οι πιστωτές απαιτούν επιπλέον δυσβάσταχτα μέτρα».

«Το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί, τουλάχιστον, κατά 40%, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κίνδυνος της φτώχειας έχει αυξηθεί 35,6%, οι περικοπές των συντάξεων είναι τεράστιες και όλα αυτά... κάτω από υπερφορολόγηση», συνεχίζει το άρθρο.

Παράλληλα, το Bloomberg χαρακτηρίζει μεν θετικό βήμα τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, «ωστόσο», όπως τονίζει με έμφαση, «αυτό δεν αποδεικνύει ότι η χώρα έχει βγει από το επικίνδυνο κάδρο».

«Οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα απειλούν να καταστήσουν εκρηκτική την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της οικονομικής κρίσης είναι δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει, εξάλλου, πως όλες οι εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων για την Ελλάδα είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας – δανειστών.

«Δεκάδες από τα 140 προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο εφαρμογής», σημειώνεται, «ώστε η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 26,9 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018».

Τέλος, το Bloomberg αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και επικαλείται ως παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού, αλλά και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Guardian: Ο Τσίπρας πανηγυρίζει, αλλά η Ελλάδα βυθίζεται στην κρίση

Σε ανάλογο ύφος με το Bloomberg κινείται και το άρθρο – αφιέρωμα του βρετανικού Guardian για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, στο οποίο αντιπαραβάλλεται η φράση του Αλέξη Τσίπρα «τα χειρότερα είναι πίσω μας», με δηλώσεις πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωπη με την κρίση και την οικονομική εξαθλίωση.

Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας μιλά με την Παναγιώτα Μουρτίδου, εθελόντρια στην Λέσχη Αλληλεγγύης, η οποία ετοιμάζει πακέτα φαγητού για τους άπορους. «Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η κατάσταση. Οι πολιτικοί ξεκάθαρα δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην πραγματική ζωή», λέει η ίδια, σχολιάζοντας την υπέρμετρη αισιοδοξία του πρωθυπουργού.

Διερωτάται δε: «Πείτε μου, πώς μπορεί κανένας να επιβιώσει με βασικό μισθό 490 ευρώ και ταυτόχρονα να πληρώνει όλους τους φόρους που έχουν περάσει;».

Ο Guardian υπογραμμίζει πως «η Αθήνα, όπως τα περισσότερα αστικά κέντρα, έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση και κάνει αναφορά στην έρευνα ΔιαNeosis σύμφωνα με την οποία το 15% του πληθυσμού, ή 1.647.703 άτομα, το 2015 βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 2009 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε το 2,2%».

Ο συντάκτης του άρθρο σημειώνει, μάλιστα πως «ο καθαρός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών υποχώρησε κατά 40% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος».

«Η ανεργία, η πιο ολέθρια επίδραση της λιτότητας, κυμαίνεται γύρω στο 22%, μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ, παρά την πτώση κατά 5% τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρει – μεταξύ άλλων – η βρετανική εφημερίδα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή