Eurogroup: Δεν εγκρίθηκε η δόση - Διορία 2 εβδομάδων για Ελληνικό και πλειστηριασμούς
Σε «ψυχρολουσία» για την Ελλάδα εξελίχθηκε το Eurogroup των Βρυξελλών, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην δίνουν τελικά το «πράσινο» φως για 5,7 δισ ευρώ προς τη χώρα μας.
Πρώτα η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και μετά τα χρήματα – Καβγάς Τσακαλώτου Ντράγκι για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Ήταν μια συνεδρίαση αρκετά επεισοδιακή που θύμισε εποχές που η χώρα μας «έτρωγε ξύλο» από τους τοκογλύφους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εξέφρασαν ενστάσεις αναφορικά με το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ζητώντας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να… φροντίσει για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. Όπως τόνισαν, ναι μεν αναγνωρίζεται σταδιακή πρόοδος, αλλά η εικόνα παραμένει μέτρια. Οι θεσμοί επιμένουν ότι θέλουν οι πλειστηριασμοί να διεξάγονται ομαλά και σε όλα τα γεωγραφικά ύψη και πλάτη της χώρας.
Στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός είχε έναν πολύ έντονο διάλογο με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τους τόνους μάλιστα να ανεβαίνουν σε μεγάλο βαθμό μέσα στην αίθουσα.
Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί ήταν που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ για λίγο από την αίθουσα.
Ο εκνευρισμός είναι εμφανής και στην παρακάτω φωτογραφία:
Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν ενστάσεις και για τη δικαστική απόφαση για την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού αλλά και για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.
Οι δανειστές ξεκαθάρισαν στον κ. Τσακαλώτο πως έχει διορία δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group, προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα – ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό- προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.
Σεντένο: Εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα - Οι συζητήσεις για το χρέος έχουν ξεκινήσει
Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη σημερινή συνεδρίαση.
Όπως τόνισε, οι θεσμοί ανέφεραν δράση σε όλα τα προαπαιτούμενα και ότι μόνο δύο από τα 110 της τρίτης αξιολογησης μένουν ανοιχτά (Ελληνικό, πλειστηριασμοί), η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.
«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.
Συμπλήρωσε πως το Eurogroup είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο και να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ υπενθύμισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.
Στην Αθήνα οι δανειστές την επόμενη εβδομάδα
Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.
Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων δράσεων ως το Μάιο, ούτως ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις. Επιπλέον, οι θεσμοί θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο «αναπτυξιακής στρατηγικής» της χώρας για τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα έχει την κυριότητα της Ελλάδας και αναμένεται να είναι έτοιμο περί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Συνεχίζοντας, ο Π . Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται και ο Μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
«Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα σε έξι μήνες από τώρα πρέπει να είναι ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, όσον αφορά τις διαδικασίες», ανέφερε ο Π . Μοσκοβισί.