Λαγκάρντ: Στο Eurogroup του Ιουνίου οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα
ΔΝΤ | Ελλάδα: Ορθάνοιχτη αφήνει την… πόρτα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας ότι ο τρόπος εμπλοκής του Ταμείου θα γίνει σαφής στις 21 Ιουνίου.
Όπως ξεκαθάρισε από το Βερολίνο η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, «το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί και να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τότε θα υπάρξει μια ας πούμε "αποκάλυψη", η οποία θα γίνει πολύ πιο σαφής στις 21 Ιουνίου. Τότε θα υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup και τότε θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με οικονομική στήριξη ή μόνο με επίβλεψη.
Η κυρία Λαγκάρντ συμμετείχε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τους επικεφαλής των μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας).
Στη φετινή, 10η τέτοια ανεπίσημη συνάντηση, συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Αφρικής Ακινγούμι Αντεζίνα.
Στο περιθώριο της συνάντησης, η κυρία Λαγκάρντ συναντήθηκε και κατ' ιδίαν με την Άνγκελα Μέρκελ.
Η παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα πρέπει πάντως να θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολη, καθώς δεν υπάρχει πια το χρονικό περιθώριο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εσωτερικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε έγκριση της χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου (hellasjournal.gr), όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί η επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική υπόθεση, αλλά ο ρόλος τους θα είναι καθαρά τεχνικός και συμβουλευτικός, αμέσως μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου.
Δεν είναι λίγοι, επίσης, εκείνοι στη Γερμανία που εκτιμούν ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα που εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δηλώνει στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Ρέμπεργκερ.
Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη χορήγηση ελαφρύνσεων γίνονται στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάιο του 2016, προσθέτει ο χριστιανοδημοκράτης Έκχαρντ Ρέμπεργκερ: «Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ΄ ότι αναμένονταν», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος σε ζητήματα προϋπολογισμού.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ συνεχίζονται πάντως με εντατικούς ρυθμούς ενόψει της τελικής απόφασης στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Όλα, δε, συνηγορούν στο ότι το Ταμείο θα περιοριστεί τελικά σε έναν συμβουλευτικό ρόλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η στάση του ΔΝΤ
- Σύμφωνα, πάντα, με τον Μιχάλη Ιγνατίου, σε αυτή τη φάση, το ΔΝΤ:
- Αποφεύγει να προκαλεί ρήξεις και εντάσεις με τους Ευρωπαίους για να κερδίσει την ελάφρυνση.
- Δεν επιθυμεί με τίποτα να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές.
- Παραμένει πιστό αυτή τη φορά στις θέσεις του χωρίς να κάνει παραχωρήσεις και υποχωρήσεις στους Ευρωπαίους.
- Διασφαλίζει την αξιοπιστία του η οποία θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα αν διέψευδε τον ίδιο του τον εαυτό συμμετέχοντας τελικά χωρίς να πάρει όσα ήθελε για το χρέος.