Ο. Ρεν: Ενδέχεται να είμαστε σε νέα ύφεση

Στο ενδεχόμενο να γνωρίζουμε μια νέα φάση ύφεσης αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, αναφερόμενος στα απογοητευτικά στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη.

Ο. Ρεν: Ενδέχεται να είμαστε σε νέα ύφεση
1'

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς το ποσοστό δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αυτό του προηγούμενου τριμήνου και παρέμεινε στο 0,2%.

Οι αναλυτές αποδίδουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αντίστοιχη αύξηση της λιανικής κατανάλωσης στη Γερμανία, κατά περίπου μισή εκατοστιαία μονάδα, σε κάποιες επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ήπια εξαγωγική δυναμική σε όλη την ευρωζώνη.

Στο Βέλγιο και στην Ισπανία το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν μηδενική, την ώρα που ήταν αρνητική (-0,4%) στην Πορτογαλία και πρώτη φορά από το 2009 αρνητική ήταν και στην Ολλανδία (-0,3%).

Πάντως, ο δείκτης δεν εξέπληξε τους αναλυτές, που περιμένουν κάμψη του ποσοστού ανάπτυξης για το τελικό τρίμηνο και διαμόρφωσή του σε αρνητικό έδαφος.

Επίσης, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2012 θα κινηθεί με αρνητικό πρόσημο, λόγω της κατάστασης στην πραγματική οικονομία, τον συνδυασμό της κρίσης χρέους και των εθνικών περιοριστικών πολιτικών που εφαρμόζονται προς αντιμετώπισή της.

Να σημειωθεί ότι το γ' τρίμηνο, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ποσοστό 0,6% και η ιαπωνική με 1,5%, ύστερα από την αρνητική ανάπτυξη κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή