Μυστικά και παγίδες για το Κτηματολόγιο: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Αρχίζει τη Δευτέρα με βασικά «αγκάθια» τη χρησικτησία, την έλλειψη τίτλων αλλά και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο της χώρας, που περιλαμβάνει το 63% της συνολικής έκτασης.

Μυστικά και παγίδες για το Κτηματολόγιο: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις
3'

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», πρόκειται για μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίπτωση, καθώς αφορά κυρίως την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με το 36% να είναι αγροτικές περιοχές, ενώ εντοπίζεται μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο κ.λπ.). Παράλληλα, περιλαμβάνονται όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες αλλά και περιοχές που εντάσσονται σε δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους.

Υποβολή δηλώσεων

Πρεμιέρα για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάλυμνος και Κάρπαθος) στις 19 Νοεμβρίου, με τη σκυτάλη να δίνεται περίπου στα τέλη Δεκεμβρίου σε Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα, ενώ αμέσως μετά θα συνεχιστεί σε άλλες 30 Περιφερειακές Ενότητες. Σειρά λοιπόν παίρνουν αγροτικές περιοχές και οικισμοί σε: Δράμα, Ξάνθη, Θάσο, Ροδόπη, Πιερία, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Ιωάννινα, Μαγνησία, Βοιωτία, Φωκίδα, Σκόπελο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Κεφαλλονιά, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Βίλια, Σπέτσες, Υδρα, Πόρο, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Κρήτη (Λασίθι) και Π.Ε. Εύβοιας.

Αντίθετα, «εκτός» από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: από Κυκλάδες τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των συγκεκριμένων περιοχών δεν έχουν ακόμα υπογραφεί εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από το στόχο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους, και έτσι μετατίθενται για το 2022.

Τη λύση μέσω χρησικτησίας αναμένεται να βρουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», τα 10,3 εκατ. από τα 16,5 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας που εκτιμάται ότι θα συλλεγούν στη νέα και τελική φάση κτηματογράφησης είναι σε αγροτικές περιοχές.

Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση της δήλωσης της ιδιοκτησίας τους με χρησικτησία, είναι υποχρεωτική η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος. Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα είναι ο μόνος τρόπος ώστε να περιγράφει ορθά ένα ακίνητο. Γίνεται αποδεκτή και η προσκόμιση παλαιότερων τοπογραφικών διαγραμμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Καλογιαννάκης τονίζει ότι σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στα αγροτεμάχια που δεν επιδοτούνται ή δεν έχουν μισθωθεί, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο δικαιολογητικό που μπορεί να προσκομίσει ο πολίτης είναι το Ε9. «Σε συνάντηση που είχαμε ως ΠΣΔΑΤΜ με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά, του θέσαμε και αυτό το θέμα και προτείναμε να απαιτείται μόνο το Ε9 σε αυτές τις περιπτώσεις», σημειώνει.

Πάντως, η γενική εικόνα που έχει ο τεχνικός κόσμος δείχνει ότι στις περιοχές που αναμένεται κτηματογράφηση παρατηρείται έλλειψη τίτλων-συμβολαίων, καθώς και τοπογραφικών διαγραμμάτων. Τα περισσότερα ακίνητα είναι διά λόγου και τα περισσότερα συμβόλαια αποτελούν αποδοχές κληρονομιάς και γονικές παροχές με αμφίβολη τεχνική περιγραφή των ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Τρέμουν οι Τούρκοι: Οι «Ινδιάνοι μαχητές» του αιθέρα θωρακίζουν το Αιγαίο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή