ΤτΕ: Έξοδος από το ευρώ σημαίνει επιστροφή δεκαετίες πίσω

Η ΤτΕ δημοσιοποίησε την ενδιάμεση έκθεσή της για την νομισματική πολιτική για το 2011.

ΤτΕ: Έξοδος από το ευρώ σημαίνει επιστροφή δεκαετίες πίσω
1'

Σε αυτή προειδοποιεί ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της χώρας πολλές δεκαετίες πίσω.

"Σ'αυτή την πιο κρίσιμη φάση της μεταπολεμικής ιστορίας μας διακυβεύεται αν το μέλλον της χώρας θα είναι εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ", ανέφερε η ΤτΕ.

Η ΤτΕ κάλεσε επίσης τη νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να προχωρήσει με την δημοσιονομική προσαρμογή και να επισπεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

"Δύο είναι οι εθνικοί στόχοι που πρέπει πάση θυσία να επιδιώξουμε τώρα: Πρώτον, δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στη δημοσιονομική διαχείριση, με ρυθμούς υψηλότερους απ' ό,τι προβλέπεται. Δεύτερον, συντομότερη ανάκαμψη και ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια", ανέφερε η έκθεση.

Η ΤτΕ είπε μάλιστα ότι οι δημοσιονομικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στις δαπάνες και στην σύλληψη της φοροδιαφυγής, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Αναφερόμενη στις τράπεζες, η ΤτΕ είπε οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι η ρευστότητα και η ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης, προειδοποιώντας ότι τα ετήσια αποτελέσματά τους αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω ως αποτέλεσμα της απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

"Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος δέχεται ισχυρές πιέσεις", ανέφερε η ΤτΕ. "Η δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων αποτελεί αναγκαία επιλογή".

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή