Point system για νέα δάνεια και ρυθμίσεις

Δάνεια ή ρυθμίσεις οφειλών σε τράπεζες ανάλογα με τη βαθμολογία (το σκορ) που θα συγκεντρώνει ο δανειολήπτης και θα αφορά τη φερεγγυότητά του προβλέπει νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα τεθεί σε διαβούλευση με τους θεσμούς τον Σεπτέμβριο.

Point system για νέα δάνεια και ρυθμίσεις
2'

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ - ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Το πλαίσιο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και εισάγει και στην ελληνική πραγματικότητα τον θεσμό του «credit bureau», της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου.

Πρόκειται για φορέα ο οποίος αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα ενός καταναλωτή ή μιας επιχείρησης και δίνοντάς του/της βαθμολογία τον/την κατατάσσει στο τι ύψος δανείου μπορεί να πάρει ή τι είδους ρύθμιση μπορεί να κάνει στην τράπεζα.

Η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τους θεσμούς στο Μνημόνιο του περσινού Αυγούστου και τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους οδεύει προς υλοποίηση, πιθανότατα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς να αποκλείεται ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων και στις αρχές του Σεπτεμβρίου, μαζί με τα υπόλοιπα θέματα της «ουράς» της πρώτης αξιολόγησης.

Ο θεσμός των γραφείων πίστωσης λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της ΕΕ, όπως στην Αγγλία και την Ιρλανδία, αλλά και στις ΗΠΑ. Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα και το διεκδίκησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς περιλαμβάνει τη δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου η οποία είτε θα λειτουργεί υπό τη σκέπη του Δημοσίου είτε ως ανεξάρτητη Αρχή.

Ψηφιακή πλατφόρμα

Μέσα από μια ψηφιακή πλατφόρμα η Υπηρεσία θα είναι συνδεδεμένη με την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Δεν θα έχει απευθείας πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του φυσικού προσώπου ή του νομικού προσώπου (εταιρείας).

Μέσα από ένα ειδικό λογισμικό, δίνοντας τα στοιχεία του οφειλέτη θα παράγεται ένα αποτέλεσμα βαθμολογίας.

Θα τσεκάρεται για παράδειγμα το ύψος των χρεών προς την Εφορία και τις τράπεζες αλλά και η συμπεριφορά του, δηλαδή αν είναι συνεπής ή όχι στην αποπληρωμή των οφειλών, αν υπάγεται σε ρυθμίσεις ή αν έχει προβεί σε διακανονισμούς.

Οπως επίσης θα ελέγχεται και η περιουσιακή κατάσταση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ουσιαστικά η Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες, βάσει ενός κανονισμού που θα έχει ετοιμάσει η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου, θα της δίνουν βαθμολογία της φερεγγυότητας του οφειλέτη.

Στη συνέχεια η Υπηρεσία θα δίνει το σκορ στον ενδιαφερόμενο, προκειμένου εκείνος με τη σειρά του να διαπραγματεύεται με την τράπεζα το δάνειο που θέλει να λάβει ή τη ρύθμιση που θέλει να πετύχει. Εννοείται ότι όσο ψηλά είναι στην κλίμακα τόσο πιο εύκολη θα είναι η ικανοποίηση του αιτήματός του.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή