Σχολείο: Το πρώτο κουδούνι και ο φόβος για νέο γύρο... τηλεκπαίδευσης - Τι λένε μαθητές στο Newsbomb

Μια «ανάσα» από το πρώτο κουδούνι – Με ποια μέτρα θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία - Το Newsbomb.gr μίλησε με εκπαιδευτικό αλλά και με μαθητές Λυκείου οι οποίοι περιέγραψαν τις δυσκολίες που βίωσαν με την τηλεκπαίδευση και εξέφρασαν την ελπίδα σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα για τα σχολεία
Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων έχει ξεκινήσει
INTIME NEWS
5'

Με τον ημερήσιο μέσο όρο κρουσμάτων να κυμαίνεται κοντά στα 3.000 και με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ αλλά και τους θανάτους από κορονοϊό να αυξάνονται, το μεγάλο στοίχημα για τη νέα σχολική χρονιά είναι να μην διακοπεί η δια ζώσης εκπαίδευση.

Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή (3/9), έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Οι μαθητές θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή δήλωση αρνητικού self test, που θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί θα χρειάζονται επίσης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή σε διαφορετική περίπτωση βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, με δαπάνη του εργαζομένου.

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, θα μένει σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες. Θα επιστρέφει στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ωρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών.

Για τις στενές επαφές του κρούσματος κορονοϊού, προβλέπονται διαφορετικά μέτρα για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Τέλος, ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50%+1 μαθητές του.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα στα σχολεία.

«Έλειψαν σε όλους μας οι πιο ξέγνοιαστες στιγμές»

Τις δυσκολίες που βιώνει λόγω της πανδημίας και την ελπίδα σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή εξέφρασε μιλώντας στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια μουσικής Νικολέτα Καρατράντου.

«Εδώ και δυο σχεδόν χρόνια οι φράσεις που ηχούν στα σχολεία μας είναι "κρατάμε αποστάσεις" και "βάζουμε αντισηπτικό". Ήταν μια αρκετά δύσκολη σχολική χρόνια η περσινή... πρωτόγνωρη. Το σχολικό έτος μιας και πήρε παράταση μέχρι τέλος Ιούνη ήταν αρκετά κουραστικό για μικρούς και μεγάλους», τόνισε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία για τον αν θα ξανακλείσουν τα σχολεία λόγω των κρουσμάτων σημείωσε ότι: «Φέτος είμαστε όλοι πιο προετοιμασμένοι και εμβολιασμένοι. Ίσως αναγκαστούν να κλείσουν τα σχολεία ξανά αν τα κρούσματα αυξηθούν ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Ωστόσο, πιστεύω ότι σίγουρα θα είναι για μικρότερα χρονικά διαστήματα». «Τα μικρότερα παιδιά σίγουρα ανυπομονούν να ανοίξουν τα σχολεία αλλά τα μεγαλύτερα όχι τόσο», πρόσθεσε σχετικά με το αν τα παιδιά είναι προετοιμασμένα να γυρίσουν στο σχολείο.

Τέλος η κυρία Καρατράντου εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονική σχολική ζωή χωρίς τεστ, μάσκες, αποστάσεις. «Έλειψαν σε όλους μας -εκπαιδευτικούς και μαθητές- οι πιο ξέγνοιαστες στιγμές, οι σχολικές μας εκδηλώσεις, οι εκπαιδευτικές μας εκδρομές, οι χοροί και τα τραγούδια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αρκετά στερηθήκαμε ο ένας τον άλλον»

Παράλληλα, μαθητές Λυκείου από τις Φέρες Έβρου περιέγραψαν στο Newsbomb.gr πώς βίωσαν την περσινή σχολική χρονιά με την τηλεκπαίδευση.

«Το μοντέλο της τηλεκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δε στέφθηκε με επιτυχία, και ένοχοι για την αποτυχία αυτή, δεν είναι μόνο το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και οι μαθητές. Το υπουργείο αφενός, γιατί μετέφερε το σχολικό πρόγραμμα δια ζώσης στον ηλεκτρονικό κόσμο, οι μαθητές αφετέρου, διότι όχι μόνο δε προσπάθησαν όσο έπρεπε να προσαρμοστούν, αλλά παρεμπόδισαν και το εκπαιδευτικό έργο! Οι μαθητές, τουλάχιστον η πλειοψηφία τους, κρύφθηκαν πίσω από τις κλειστές κάμερες και μικρόφωνα, και αμέλησαν τα μαθητικά τους καθήκοντα», είπε ο Αναστάσης, μαθητής Α’ Λυκείου.

Και πρόσθεσε σχετικά με το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία: «Αν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναγκάσει το υπουργείο να ενεργοποιήσει το μοντέλο της τηλεκπαίδευσης, θα πρέπει να δημιουργήσει μία νέα εκπαιδευτική διαδικασία, διαφορετική του κλασικού εξέταση-παράδοση-ασκήσεις, όπου μέσω διαδραστικών ασκήσεων και μέσω επιμορφώσεων μαθητών και εκπαιδευτικών για τη χρήση των ψηφιακών μέσων, θα μπορέσει να αντικαταστήσει επαρκώς τη δια ζώσης εκπαίδευση».

Την ίδια ώρα, την ψυχολογική κόπωση από την απουσία ανθρώπινης επαφής και την γενικότερη απογοήτευσή της από την απώλεια του «κλίματος της τάξης» εξέφρασε η Ευσεβεία, μαθήτρια Β' Λυκείου: «Και μόνο στην σκέψη πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θα μπω εγώ και οι συμμαθητές μου στη διαδικασία να κρυφτούμε πίσω από μία οθόνη για να παρακολουθήσουμε τα μαθήματά μας, μουδιάζω. Εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όταν πρέπει να διδαχτούμε κάτι και να το κατανοήσουμε εξ' αποστάσεως, είναι και το αίσθημα πως θα πρέπει να περάσω άλλη μία τάξη χωρίς τους φίλους μου. Να μην μοιραζόμαστε από κοντά μία σκέψη με την διπλανή μου στο θρανίο, ένα πείραγμα από κάποιον συμμαθητή μου. Μπορεί να είμαστε η μοναδική γενιά που πέρασε τα καλύτερα και πιο ανέμελα χρόνια της, μακριά ο ένας από τον άλλον. Και δυστυχώς θα είναι μία κατάσταση που δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά», υπογράμμισε η μαθήτρια.

Ωστόσο, η ίδια ελπίζει ότι με τα εμβόλια και τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά: «Λίγο ο εμβολιασμός, λίγο τα νέα μέτρα για την επιστροφή μας στα θρανία, ελπίζω ότι όλα θα συνδράμουν στο να περάσουμε ολόκληρη τη Β' Λυκείου στις αίθουσες του σχολείου μας. Αρκετά στερηθήκαμε τους καθηγητές μας και ο ένας τον άλλον».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή