Πανελλήνιες 2022: 10 συμβουλές προς τους υποψηφίους για την καταπολέμηση του στρες
Μία εβδομάδα έχει απομείνει μέχρι την έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων, που αρχίζουν στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα για τα Επαγγελματικά με το άγχος να χτυπάει «κόκκινο» για τους δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους.
Όπως συμβουλεύει, μιλώντας στα ΝΕΑ, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης, καταλυτική για τις καλές επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις αποτελεί η καλή ψυχολογία και η διαχείριση του άγχους.
«Συχνά, η θετική ψυχολογία και συναισθηματική σταθερότητα των τελευταίων ημερών συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό προκειμένου ένας μαθητής να μπορέσει, τις μέρες των εξετάσεων, να πετύχει τη μέγιστη δυνατή επίδοση» λέει χαρακτηριστικά και δίνει 10 συμβουλές συναισθηματικής... επιβίωσης των τελευταίων ημερών πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις:
- Μείνε μακριά από ανθρώπους που σε αγχώνουν.
- Ζήτησε από τους γονείς και τους καθηγητές σου να δείξουν τη μέγιστη κατανόηση τις μέρες αυτές.
- Προσπάθησε να διατηρήσεις την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.
- Εφάρμοσε μια ρουτίνα φαγητού και ύπνου.
- Προσπάθησε να σκέφτεσαι «άσχετα» πράγματα, τα οποία σε βοηθούν να μην επικεντρώνεσαι μόνο στα μαθήματα και τη διαδικασία. Για παράδειγμα, τι είναι αυτό που σου έλειψε περισσότερο αυτή την περίοδο και θα θελήσεις να κάνεις τώρα που θα έχεις τη δυνατότητα.
- Εστίασε στο χρονικό «μετά». Ποιο είναι το πλάνο σου για διακοπές, για τον ελεύθερο χρόνο που θα έχεις, πώς θα οργανώσεις το καλοκαίρι σου κ.ά.
- Προσδιόρισε νέους στόχους, άσχετους με τις Πανελλαδικές. Για παράδειγμα, να μάθεις μια νέα ξένη γλώσσα, να κάνεις εθελοντισμό κ.ο.κ.
- Επιδίωξε να κάνεις, για λίγη ώρα, ένα διάλειμμα μακριά από το καθημερινό περιβάλλον και συνθήκες.
- Μείνε όσο μπορείς – ακόμη και εντελώς – μακριά από τα social media. Μπορεί να φαντάζει αδύνατο, αλλά απενεργοποίησε έστω τις ειδοποιήσεις ή ασχολήσου μόνο λίγη και συγκεκριμένη ώρα.
- Μη διαβάζεις / ακούς / συζητάς την περίοδο αυτή για το πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι, αν θα ανέβουν ή αν θα πέσουν οι βάσεις, τι έκαναν οι συμμαθητές σου και πώς θα μπορούσες να έχεις γράψει καλύτερα από ό,τι τελικά έγραψες.
Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Το διάστημα 3 - 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων. Η αρχή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ την Πέμπτη 2 Ιουνίου.
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2022 - Οι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται:
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Πανελλήνιες 2022: Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) εξετάζονται:
Πανελλαδικές 2022: Πώς υπολογίζονται τα μόρια
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.