«Ψαλιδίζεται» η μόρφωση στα δημοτικά σχολεία

Προς τα κάτω οδεύει το επίπεδο μόρφωσης των μαθητών του δημοτικού σχολείου, καθώς το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επιμένει στη λειτουργία του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου από τη νέα σχολική χρονιά.

«Ψαλιδίζεται» η μόρφωση στα δημοτικά σχολεία
2'

Το υπουργείο κάνει λόγο για «συνταγματική επιταγή που γίνεται πράξη» καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, έτσι θα εξισωθούν σε έναν τύπο τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Όμως αντί να εξισωθούν προς τα πάνω, θα εξισωθούν προς τα κάτω. Αντί δηλαδή να προσφερθεί η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να παρακολουθούν τον ίδιο αριθμό μαθημάτων, «κόβονται» κάποια από αυτούς που ήδη τα έχουν στη διάθεσή τους.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο υποστηρίζει ότι: «Με το ισχύον καθεστώς πολυτυπίας των σχολείων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκύπτει ένα άδικο, ανορθολογικό και αντιπαιδαγωγικό δεδομένο: να προσφέρονται γνωστικά αντικείμενα (Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή) καθώς και αυξημένες ώρες σε άλλα μαθήματα (Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Εικαστικά) μόνο σε έναν τύπο σχολείου, αυτόν του ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα), ενώ σε μη ενταγμένα στο ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία δεν προσφέρονται αντίστοιχες ευκαιρίες. Ταυτόχρονα, στα μη ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία, οι μαθητές των πρώτων δύο τάξεων ολοκληρώνουν τα μαθήματα δύο διδακτικές ώρες νωρίτερα (στις 12:25) από τους μαθητές των ΕΑΕΠ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης οι οποίοι ολοκληρώνουν τα μαθήματα τους μία ώρα νωρίτερα (στις 13:15). Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένα καθεστώς έντονων διακρίσεων μεταξύ των μαθητών του δημοτικού σχολείου, που δεν είναι πλέον αποδεκτές».

Με τις αλλαγές που ετοιμάζει λοιπόν το υπουργείο, κόβονται από το πρόγραμμα ώρες εκμάθησης αγγλικών, μουσικής, γυμναστικής, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής κ.α. καθώς όλες οι τάξεις θα σχολούν πλέον στις 13:15.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει την κατάργηση των «κλασικών» δημοτικών σχολείων, αλλά και των δημοτικών που μέχρι σήμερα υπάγονται στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Από εκεί και πέρα, πέρα από το ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, οι αλλαγές του υπουργείου φέρνουν και τη λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. Στο νέο τύπο δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00.

Εκεί τα παιδιά θα γευματίζουν, θα μελετούν και κατόπιν θα κάνουν μια απασχόληση (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική). Ωστόσο, για τη σύσταση ολοήμερου προβλέπεται να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 14 μαθητών, ενώ και οι δύο γονείς των παιδιών θα πρέπει να εργάζονται και να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα το αποδεικνύουν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή