Φίλης: Κόβει ώρα από τα Αρχαία αλλά «μεγαλώνει» το διάλειμμα!

Μια «πιο ανθρώπινη λειτουργία των σχολείων» επιθυμεί να δημιουργήσει ο υπουργός Παιδείας κι έτσι παράλληλα με την κατάργηση διδακτικών ωρών σε βασικά μαθήματα, αυξάνει το χρόνο των διαλειμμάτων.

Φίλης: Κόβει ώρα από τα Αρχαία αλλά «μεγαλώνει» το διάλειμμα!
2'

Πολλές αλλαγές ετοιμάζει ο Νίκος Φίλης στα γυμνάσια της χώρας και μεταξύ αυτών θα είναι όπως όλα δείχνουν και η αύξηση της του χρόνου που οι μαθητές περνούν στο διάλειμμα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real χθες Τρίτη (07/06), εξηγώντας ότι ο χρόνος του διαλείμματος που σήμερα είναι μικρός, θα αυξηθεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά, προκειμένου όπως τόνισε, «να έχουμε πιο ανθρώπινη λειτουργία των σχολείων».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης εξήγησε ότι οι τρεις ώρες διδασκαλίας που θα μειωθούν ανά εβδομάδα στο Γυμνάσιο θα είναι οι εξής: μια ώρα από τα Αρχαία Ελληνικά, μια ώρα από την Ερευνητική Εργασία (project) η οποία θα σταματήσει να είναι χωριστό μάθημα και θα ενσωματωθεί στα υπόλοιπα ως τρόπος διδασκαλίας και μια ώρα από την εναλλασσόμενη διδασκαλία «ήσσονος σημασίας μαθημάτων», όπως τα χαρακτήρισε, μεταξύ των οποίων η Οικιακή Οικονομία.

Συμπλήρωσε ότι στην Α' Γυμνασίου θα προστεθεί μία ώρα Νέων Ελληνικών στη θέση των Αρχαίων, ενώ τα Θρησκευτικά τελικά δεν θα πειραχτούν και θα συνεχίσουν να διδάσκονται δύο ώρες σε κάθε τάξη.

Η υποβάθμιση του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, ξεσήκωσε τις αντιδράσεις του Συλλόγου αποφοίτων του αντίστοιχου Τμήματος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο Σύλλογος ανέφερε ότι ο υπουργός στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στις 24 Μαΐου είχε χαρακτηρίσει τα αντικείμενα που πραγματεύεται το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας (αγωγή υγείας, διατροφή, αποτροπή της παχυσαρκίας, αποτροπή εθισμών, σεξουαλική αγωγή) «προτεραιότητες», ενώ τώρα χαρακτηρίζει ως ήσσονος σημασίας το μάθημα.

«Να μας εξηγήσει ο κύριος υπουργός με βάση ποιες προτάσεις οδηγείται σε αυτή την απόφαση. Σε ποιες εισηγήσεις στηρίχτηκε, με ποιους φορείς συνομίλησε και ιδιαίτερα να απαντήσει αν έλαβε υπόψη του τη γνώμη των διδασκόντων το μάθημα και των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ας εξηγήσει στις εκατοντάδες των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, πού θα απασχοληθούν μετά την κατ' ουσίαν κατάργηση του εργασιακού τους αντικειμένου και μάλιστα σε εποχές βαθύτατης κρίσης και ανεργίας» αναφέρουν οι απόφοιτοι.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή