Τηλεοπτικές άδειες: «Όμηρος» των συνεργατών του ο Αλέξης Τσίπρας
Η αδυναμία χειρισμού της πολιτικής ατζέντας και οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του Μαξίμου, οδηγούν σε αδιέξοδο τη χώρα αλλά και το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ
«Πήγαμε για μαλλί και βγαίνουμε κουρεμένοι». Η φράση αυτή ανήκει σε έναν από τους ψύχραιμους κυβερνητικούς παράγοντες -και δεν είναι λίγοι- οι οποίοι παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας τα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό με τις ραγδαίες εξελίξεις.
«Ορισμένοι προσπάθησαν από την αρχή να επισημάνουν τους κινδύνους που υπήρχαν με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις αλλά στο Μαξίμου δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτε» συμπληρώνει ο ίδιος συνομιλητής του Newsbomb.gr, ο οποίος παράλληλα δεν κρύβει τον φόβο του για τα όσα θα ακολουθήσουν.
Πράγματι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Newsbomb.gr αυτά που θα συμβούν από την ερχόμενη Δευτέρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δεν έχουν προηγούμενο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η στενή του ηγετική ομάδα πιεζόμενοι αφόρητα από την κοινωνία, τους δανειστές αλλά και το κόμμα τους είναι έτοιμοι να κορυφώσουν την πολιτική ένταση προκειμένου να «εμψυχώσουν» την αποσβολωμένη κομματική τους βάση και να «ντοπάρουν» το κεντρικό τους καθοδηγητικό όργανο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου από το βράδυ της Τετάρτης επικρατεί κατάσταση πανικού ενώ έχει σημάνει γενικός συναγερμός μάχης.
Όπως ήδη αποκάλυψε το Newsbomb.gr ο Αλέξης Τσίπρας μόλις έμαθε την απόφαση που ανατινάζει και κατεδαφίζει το νόμο για τα κανάλια βγήκε εκτός εαυτού. Τον είχαν διαβεβαιώσει, βλέπετε, οι αυλοκόλακες της Ηρώδου του Αττικού ότι στη χειρότερη περίπτωση θα έβγαινε μια απόφαση μεσοβέζικη που θα επιδεχόταν διαφόρων ερμηνειών. Και εκεί επάνω είχε χτιστεί το αφήγημα της επόμενης ημέρας.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετές εβδομάδες από τη στιγμή που ξεκίνησε το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια του υπερθεματιστή Καλογρίτσα βρίσκεται συνεχώς υπό ασφυκτική πίεση. Τίποτε δεν πάει καλά. Κανένας σχεδιασμός δεν βγαίνει.
Ενδεικτικά και μόνον αναφέρονται:
• Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μέσω του εκπροσώπου του, κόντυνε τις προσδοκίες από την επίσκεψή του στην Ελλάδα λέγοντας επί λέξη: «Μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να διαπραγματευθεί κάποιον νέο διακανονισμό (financial arrangement) μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.» (σ.σ. προφανώς στην Ουάσινγκτον δεν είχαν διαβάσει το διθυραμβικό Non paper Που είχε ετοιμάσει το πρωθυπουργικό γραφείο).
• Οι δανειστές απορρίπτουν τη μία μετά την άλλη τις θέσεις των Ελλήνων υπουργών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
• Το μεταναστευτικό-προσφυγικό πάει από το κακό στο χειρότερο ενώ πληθαίνουν παράλληλα οι ενδείξεις για κακοδιαχείριση.
• Χάθηκε η πλειοψηφία στη νέα κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά επίσης τις προσδοκίες και τον σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου.
• Το «όπλο» του ανασχηματισμού έπαθε εμπλοκή τόσο από τις υποδείξεις των αντικρουόμενων κομματικών τάσεων όσο και από την απόφαση του ΣτΕ.
Και μαζί με όλα αυτά οι συνέπειες του χειρότερου μνημονίου που γνώρισε η Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια γίνονται όλο και βαρύτερες. Οι συντάξεις κόβονται κάθε μήνα, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο όριο της κατάρρευσης και σπάνε τον έναν κουμπαρά μετά τον άλλο. Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς για τους εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοποιημένους συμπολίτες μας που ζουν στα όρια της εξαθλίωσης.
Και τέλος, περισσότερα από όλα τον κ. Τσίπρα «πιέζει» ο δημοσκοπικός κατήφορος που καταγράφεται σχεδόν κάθε εβδομάδα και τον φέρνει όχι μόνον μπροστά στο φάσμα της ήττας, αυτό θα το άντεχε και σε ένα βαθμό το περιμένει, αλλά στο φάσμα της συντριβής με τη διαφορά να βρίσκεται παγιωμένη σε διψήφια ποσοστά.
Τα παραπάνω, όλα μαζί, οδηγούν την ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου στο να ακολουθήσει ως μονόδρομο, αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο: Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δηλαδή, να οξύνουν το πολιτικό κλίμα όσο περισσότερο μπορούν.
Ενδεικτικό των διαθέσεων αλλά και του πανικού που επικρατεί ήταν η εμφάνιση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και το διάγγελμά της κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ήδη έχει ξεσηκώσει πρωτοφανή θύελλα διαμαρτυριών.
Σε δεύτερη φάση η αγωνιώδης προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά να αντιστρέψει την εικόνα της απόφασης και να πείσει ότι μόλις μία διάταξη του νόμου κρίθηκε αντισυνταγματική, ενώ είναι σαφές ότι έχει καταπέσει πλέον ο πυρήνας του νομοθετήματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο με τις ήδη εξαγγελθείσες κινήσεις όσο και με τους σχεδιασμούς τη Δευτέρα στη Βουλή θα έχουμε ένα νέο γύρο αλληλοκατηγοριών με την κυβέρνηση να επιχειρεί να εμφανίσει το άσπρο μαύρο και να ζητά πλήρη απελευθέρωση στο... επάγγελμα του καναλάρχη.
Σε ότι αφορά στη συγκρότηση του ΕΣΡ το πιθανότερο είναι πως και αυτή η προσπάθεια θα αποβεί άκαρπη καθώς τουλάχιστον η ΝΔ θα ζητήσει νέο νόμο ειδικά για τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής και μετά θα δώσει τη συγκατάθεσή της για τα πρόσωπα.
Ανεξαρτήτως όμως αυτών το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πρέπει να αναμένεται μια μετωπική επίθεση από την κυβέρνηση στο μέτωπο της διαφθοράς και της διαπλοκής. Εκτός από την ένταση των λεκτικών επιθέσεων κατά της Νέας Δημοκρατίας συνολικά και ειδικότερα κατά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά για θέματα όπως η Siemens αναμένονται και νέα επεισόδια.
Μόνο τυχαία δεν είναι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέα συγκλονιστικά στοιχεία και ονόματα με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό. Σε αυτά, φωτογραφίζονται και δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το ένα σίγουρα εν ενεργεία ακόμη.
Η επίθεση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα είναι εξαιρετικά οξεία καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως στόχο την λεηλασία των εκλογικών ποσοστών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε αυτό, άλλωστε το πλαίσιο κινείται η ένταξη στην κυβέρνηση – ανεξαρτήτως του ότι ο ανασχηματισμός ματαιώθηκε- η κατ’ ευθεία στα ψηφοδέλτια αν προκηρυχθούν εκλογές έως το Μάρτιο με λίστα προσώπων όπως ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι με τους οποίους υπάρχει ήδη δίαυλος επικοινωνίας.
Φυσικά όλα τα παραπάνω ουσιαστικά περιγράφονται με τη φράση «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα συνεχώς ανοίγει και ότι χωρίς κάποια ουσιαστική επιτυχία στον τομέα της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει να παγιωθεί κάτω από το 20%.
Οι πολίτες σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα προβλήματα της οικονομίας και την καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στα κεφάλια τους. Τα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς προφανώς πάντοτε έχουν το δικό τους... φανατικό κοινό, αλλά στη σημερινή συγκυρία ένας λαός που έχει χορτάσει μόνον από ψέματα και παραπλανήσεις δεν μπορεί να στηρίξει μια κυβέρνηση που μόνη της έχει χάσει και το δίκιο της και το μομέντουμ.