ΔΕΘ 2019 – Μητσοτάκης: Θα εξαντλήσω την τετραετία – Επιστρέφουμε στους πολίτες όσα αδίκως τους πήραν
Με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσα σε δυόμιση ώρες περίπου, ο πρωθυπουργός «έσπασε» το δικό του ρεκόρ των 44 ερωτήσεων φτάνοντας τις 52.
Ερωτώμενος σχετικά – και λόγω του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής- ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ξεκαθάρισε πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κατηγορώντας και τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακόμα δεν κατάλαβε τι έγινε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Υπαινιγμούς για πρόωρες κάλπες είχε αφήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξη του στην ΕΦΣΥΝ.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ψηλά στην ατζέντα του είναι τα θέματα της οικονομίας αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση φροντίζοντας όμως να την αποσυνδέσει από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού κάποιο πρόσθετο δικαίωμα, ούτε αλλοιώνει τους εκλογικούς καταλόγους. «Δίνουμε μια διευκόλυνση σε αυτούς που είναι ήδη γραμμένοι στους καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι στη Βουλή και επανέλαβε την έκκληση προς το Κοινοβούλιο να το ψηφίσουν όλοι, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν γι’ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.
Ο ίδιος τόνισε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση θα έχει ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου και θα είναι περιορισμένης εμβέλειας, διαμηνύοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνδέσει τις αλλαγές του εκλογικού νόμου με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η απλή αναλογική δεν βοηθά ένα κόμμα να κυβερνήσει τη χώρα», σημείωσε.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, ο πρωθυπουργός απέφυγε εντέχνως να απαντήσει λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ακόμα νωρίς. «Το ερώτημα αυτό θα πρέπει να μας τεθεί σε τρεις μήνες. Είναι άδικο για την κυβέρνηση να καλείται να απαντήσει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας αλλαγές στο Σύνταγμα που θα αφορούν και την εκλογή Προέδρου.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε στοχευμένες προσλήψεις λέγοντας πως οι προσλήψεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε υγεία και ειδική αγωγή δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί «δεν βρήκαμε ούτε μία πίστωση για τις προσλήψεις που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας».
«Έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προτεραιότητες μας και στην υγεία και στην ειδική αγωγή» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ ενώ εξήγησε πως «ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες θα προχωρήσουμε και στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση. Για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να έχουμε έναν πλήρη καταγραφή ώστε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες».
Για τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις είπε πως «το ζήτημα δεν είναι να παίζουμε με τους κανόνες αλλά να προσλαμβάνουμε εκεί που έχουμε πραγματικές ανάγκες. Και εκεί είχα εστιάσει την κριτική μου προεκλογικά».
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Με δράσεις για την προώθηση της Μακεδονίας θα απαντήσει η κυβέρνηση στα τετελεσμένα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος σχετικά στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ξεκαθαρίζοντας πως μολονότι είναι εθνικά επιζήμια, κάτι που «έχω πει σε όλες τις επαφές μου», «είναι μια συμφωνία κυρωμένη οπότε δεν αλλάζει κατά το δοκούν».
Ο πρωθυπουργός θύμισε πως αυτή την επισήμανση την έκανε και στη βουλή όταν ψηφιζόταν η συμφωνία «θέτοντας τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους».
«Δεν προβλέπει τρόπους αλλαγής. Την κληρονομήσαμε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε την εφαρμογή της. Από εκεί και πέρα αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία είναι ένα άλμα προς τα εμπρός και αυτό έθεσα και στη χθεσινή μου ομιλία. Και πρέπει να κερδίσουμε παγκόσμια το μπραντ. Όταν κάποιος ακούει Μακεδονία να αντιλαμβάνεται πως μιλάμε για την δική μας ομιλία» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Σχολίασε δε πως δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά προφανώς κάποια στιγμή θα γίνει.
«Ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό»
Συνάντηση με τον Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη στο τέλος Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως πρόθεση του πάντα είναι να συνομιλεί για να εκτονώνεται η ένταση και να βρίσκονται λύσεις κοινά αποδεκτές.
Σημείωσε πως το διεθνές δίκαιο είναι υπέρ της Ελλάδας και τόνισε πως δεν θα πρέπει να συγχέονται οι διμερείς σχέσεις με τις διεθνείς.«Το προσφυγικό δεν είναι αποκλειστικά διμερές πρόβλημα αλλά Ευρωπαϊκό» τόνισε θυμίζοντας πως έχει υπάρξει ήδη παρέμβαση της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια συμφωνία ωφέλιμη και για τους δύο.
«Αν χρειάζεται να συνομιλήσουμε για επέκταση της συμφωνίας να το κάνουμε αλλά όχι με τσαμπουκάδες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν ο κ. Ερντογάν έχει μια πραγματική διάθεση για επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη, τόνισε.
Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.
Συμπλήρωσε πως «η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό» και πρόσθεσε ότι είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων.
Αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό είπε ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΗΜΕΙΟ - ΣΗΜΕΙΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Εξήγησε πως γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
Μήνυμα έστειλε και στα Τίρανα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως αν οι Αλβανοί δεν συμμορφωθούν και δεν σταματήσουν τις προκλήσεις κατά των Ελλήνων δεν πρόκειται να βρουν τη συμπαράσταση της Ελλάδας.
«Η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο προκαλεί, όσο χρησιμοποιεί απαράδεκτες τακτικές κατά της ελληνικής μειονότητας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η αμφισβήτηση από την αλβανική διοίκηση, περιουσιακών δικαιωμάτων της Ομογένειας στη γειτονική μας χώρα, η αρπαγή ουσιαστικά περιουσιών και οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έφεραν ξανά στην επιφάνεια τα δυσεπίλυτα προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία με επίκεντρο, κατά κύριο λόγο, την ελληνική μειονότητα.
Για τους αγρότες
Εντός του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προιόντων» ενώ προειδοποίησε όσους παρανομούν: «θα είμαστε αμείλικτοι».
Οι προτεραιότητες για την οικονομία
Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου της 84ης ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση».
Υποστήριξε πως η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.
Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, είπε.
Για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι προσβάλει τη μνήμη των πολιτών, διότι είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και σημείωσε ότι είναι απολύτως συνεπής σε ότι είχε πει προεκλογικά πως «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βάζω στο τραπέζι των συζητήσεων εξηγώντας γιατί αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα» είπε. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν το χρέος αυτόματα πιο βιώσιμο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αποκάλυψε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι με την έγκριση των Θεσμών λέγοντας πως «ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας». «Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα», υπογράμμισε.
Για τα επιδόματα επανέλαβε πως κανένα δεν καταργείται ενώ ναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.
Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής, απάντησε σε σχετική ερώτηση. «Συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε.
Για το εάν φτάνει η μείωση των φόρων για να ανασάνουν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την αλλαγή δημοσιονομικού μίγματος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λειτουργία των τραπεζών.
«Πρέπει να κερδηθούν όλες αυτές οι μάχες και θα κερδηθούν», είπε.
Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία, είπε.
«Οι πολίτες πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την δυναμική μας. Φυσικά», συνέχισε, «θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».
Απαντώντας για τις φορολογικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους.
Τέλος, για το θέμα των πλειστηριασμών των κατοικιών ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ από το CNN Greece.
«Ένα από τα σημεία της έντονης αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το θέμα των πλειστηριασμών. Επειδή οι άνθρωποι ανησυχούν, τι προτίθεστε να κάνετε» ερωτήθηκε από τον Βαγγέλη Γιακουμή.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «πλειστηριασμοί γίνονταν και γίνονται» και ότι «θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας» ενώ παρότρυνε τις τράπεζες «ας ξεκινήσουμε λοιπόν από περιπτώσεις συμπολιτών μας που δεν ανήκουν στους μη προνομοιούχους και τους μη έχοντες».
Διαβάστε επίσης:
Τρόμος στην Πάτρα: «Θα τους εκτελέσω όλους, έναν – έναν!»