«Πόλεμος» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την απεργία μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη
Άγρια πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού αναφορικά με τη χθεσινή πανελλαδική απεργία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, με ανάρτησή του στο Facebook, ότι «οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών» και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών εργαλείων ώστε οι απεργιακές κινητοποιήσεις να αποφασίζονται από την πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό και να στηρίξουν την χθεσινή απεργία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι η κυβέρνηση εναντιώνεται στο συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας.
«Ο μόνος που κάνει ότι δεν κατάλαβε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την αντίδραση της Κουμουνδούρου και εξηγούν πως «η ανάρτηση του Πρωθυπουργού αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους εκείνους που συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν golden boys του συνδικαλισμού και σαν «νταβατζήδες» στο χώρο της εργασίας».
Τονίζουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ταυτίζεται με τους λίγους για να ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Γιατί ευλογεί τα προνόμιά τους σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων για να παίζουν κι εκείνοι τα παιχνίδια του. Τι άλλωστε να πρωτοθυμηθούμε; Τους εργατοπατέρες της Δ.Ε.Η. ή τους «επαναστάτες» της Ε.Ρ.Τ.;».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του Facebook έγραψε: «Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν» για να προσθέσει «Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών».
ΣΥΡΙΖΑ: Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρωθυπουργό «αλαζονεία και αυταρχισμό» και υποστήριξε πως «απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Αλέξης Χαρίτσης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «εξυπηρετεί τους ελάχιστους», ενώ διερωτήθηκε: «Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη; Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών».
ΚΙΝΑΛ: Oι πολλοί θα πληρώσουν την πολιτική της ΝΔ
Οξύτατη ανακοίνωση για τις πρωθυπουργικές δηλώσεις εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής:
«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί», ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι «οι αλλαγές οδηγούν σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
«Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού. Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται», καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.
ΚΚΕ: Ας αναζητήσει τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού στο κόμμα του
Να αναζητήσει τους «επαγγελματίες συνδικαλιστές» στη ΝΔ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη το ΚΚΕ, ενώ χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.
«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα», σημειώνει ο Περισσός.
Και προσθέτει: «Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του».
Διαβάστε επίσης:
Πόπη Χατζηδημητρίου: Δύσκολες ώρες για την παρουσιάστρια - Η φωτογραφία από το νοσοκομείο (pics)