Σύσκεψη για το μεταναστευτικό: Ναι στις κλειστές δομές – Πού υπάρχουν διαφωνίες
Με ωρολογιακή βόμβα μοιάζει η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες. Την Τετάρτη χιλιάδες πολίτες σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που δημιουργεί η προσφυγική κρίση στα νησιά τους, με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους να επισκέπτονται το Μαξίμου για να επιδώσουν ψήφισμα.
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου στην οποία μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Μάλιστα, επιδόθηκε ψήφισμα των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου, που μεταφέρει την ανησυχία και την αγωνία τους, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.
«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη συνομίλησαν με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, τόνισε ο κ. Μηταράκης. Εξήγησε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.
«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.
«Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».
Γεραπετρίτης: Φυσιολογική η αγανάκτηση των νησιωτών – 20.000 μετακινήσεις προσφύγων
Φυσιολογική χαρακτήρισε την αγανάκτηση των νησιωτών για το προσφυγικό ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως με τη σύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής και Ασύλου θα υπάρξουν σύντομα απτά δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να ανακουφιστεί η κοινωνία.
Μιλώντας στην ΕΡΤ λίγη ώρα πριν από την συνάντησή του με εκπροσώπους των νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες και είπε πως είναι προφανές πως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που ακουμπά τις πιο ευαίσθητες χορδές και των τοπικών κοινωνικών αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.
Για το λόγο αυτό -εξήγησε- η επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα πρέπει να είναι διαρκής. Δεν αρκεί να λέγεται ότι γίνεται κατανοητή η ένταση και ο πόνος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει πρωτίστως να απαντάμε με έργα, δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό η απάντησή του κατά το σκέλος της δικής του αρμοδιότητας -και αφού θύμισε ότι πρωτίστως αρμόδιο είναι το νέο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο προϊστάμενος υπουργός- είναι ότι θα υπάρξουν πάρα πολύ σύντομα απτά δείγματα της νέας πολιτικής, έτσι ώστε καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία.
Και εξομολογητικά μιλώντας -όπως ο ίδιος είπε- ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι αυτό που αισθάνεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι το νέο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση, είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών. Αντιλαμβάνεται την ανησυχία αλλά διαβεβαίωσε ότι πλέον υπάρχει -και το λέει μετά λόγου γνώσεως, όπως παρατήρησε- για πρώτη φορά μια κεντρική στρατηγική στο ζήτημα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού προβλήματος.
Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά είπε ότι αυτή θα είναι της τάξεως των 20.000 ατόμων η αποσυμφόρηση των νησιών στο αμέσως προσεχές διάστημα και παράλληλα θα γίνεται εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τόνισε μάλιστα ότι η επιλογή των τόπων στην ενδοχώρα με τις ελεγχόμενες δομές είναι στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων. Η διαχείριση αυτή θα έχει χαρακτήρα προσωρινότητας, «είμαστε σε μεταβατική φάση» υπογράμμισε ο υπουργός.
Δείτε ΕΔΩ τι έγινε χθες σε Σάμο, Μυτιλήνη και Χίος
Διαβάστε επίσης:
Τρίκαλα: Σκότωσε 8 ανθρώπους σε 1 ώρα - Το έγκλημα που συντάραξε την Ελλάδα