Στο Μαξίμου ο Υπουργός Άμυνας – Ενημέρωσε Μητσοτάκη για Oruc Reis
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής (31/01) ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία του τουρκικού σκάφους «Oruc Reis».
Από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, παρακολουθείτε το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Oruc Reis», καθώς το απόγευμα της Παρασκευής ανέτρεψε Ανατολικά με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο «Oruc Reis», κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το σκάφος κινείτο με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα σχεδόν ακινητοποιημένο περίπου 200 χλμ νοτίως του Καστελόριζου και συνοδευόταν από δύο εμπορικά πλοία αλλά και δύο φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού που παρακολουθούσαν από απόσταση.
Πρόκληση ανήμερα των Ιμίων
Ανήμερα της «μαύρης» επετείου των Ιμίων η Άγκυρα θέλησε και πάλι να δυναμιτίσει το κλίμα στο ανατολικό Αιγαίο. Τα ξημερώματα της Παρασκευής (31/01), το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου, πήρε ξαφνικά κατεύθυνση δυτική, κινούμενο ολοταχώς προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Λίγο μετά τις 06:30 το πρωί σήμανε συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το Oruc Reis μόλις είχε εισέλθει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καστελλόριζου, δυτικά της Κύπρου και ανατολικά της Κρήτης, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να λαμβάνει εντολή άμεσης αντίδρασης.
Η πανίσχυρη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία βρισκόταν στο λιμάνι της Καρπάθου κλήθηκε να αποπλεύσει άμεσα και να κατευθυνθεί προς το σημείο όπου βρισκόταν το ερευνητικό με την ημισέληνο.
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Άμυνας, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία εξέταζαν κάθε κίνηση των Τούρκων και προσπαθούσαν να εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis». Αξίζει να σημειωθεί πως το τουρκικό ερευνητικό δεν συνοδεύονταν από πολεμικό πλοίο και το κοντινότερο τουρκικό σκάφος βρίσκονταν σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων μακριά.
Πηγές του ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσαν νωρίτερα στο Newsbomb.gr την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Βρίσκεται όντως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού. Παρασύρθηκε δυτικά με αποτέλεσμα να εισέλθει στη δική μας υφαλοκρηπίδα».
Σε ερώτηση αν το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το πιο κοντινό πολεμικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια μακριά από το Oruc Reis.
«Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Καστελλόριζο. Παρακολουθούμε κάθε του κίνηση. Εκτιμούμε ότι για την είσοδό του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες. Θα δούμε τις επόμενες ώρες πώς θα κινηθεί και θα προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε ετοιμότητα», επεσήμανε το ΓΕΕΘΑ στο Newsbomb.gr, επιβεβαιώνοντας πως η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου έπλεε ο Τούρκος «εισβολέας».
Πληροφορίες αναφέρουν πως τέθηκε σε ετοιμότητα και το ελληνικό υποβρύχιο που πλέει στην θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου.
Τουρκικά ΜΜΕ: Ένταση στα Ίμια
Για ελληνοτουρκική ένταση στα Ίμια κάνει λόγο η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Σοζτζού», που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε βίντεο που δημοσιεύει επιχειρεί να δείξει την κινητικότητα των πλοίων της ακτοφυλακής και των δύο χωρών ανήμερα της 24ης επετείου της κρίσης των Ιμίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ελληνικά και τουρκικά πλοία του λιμενικού ήρθαν σήμερα αντιμέτωπα στις βραχονησίδες των Ιμίων. Όπως αναφέρεται, τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής σήμερα από νωρίς το πρωί επιτηρούν τις βραχονησίδες πλησιάζοντας μέχρι 50 μέτρα τα Ίμια.
Δείτε το βίντεο:
Τουρκικά ΜΜΕ: Ένταση στα Ίμια
Γύρω στις 11.30 το πρωί 6 ελληνικά ψαροκάικα που ξεκίνησαν από τη Λέρο και την Κάλυμνο προσπάθησαν να πλησιάσουν τις βραχονησίδες Ίμια, αλλά δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής δεν τα άφησαν να πλησιάσουν και αποσύρθηκαν σε απόσταση περίπου 2 μιλίων. Σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής απέπλευσαν από την Κω και την Κάλυμνο, αλλά μόλις είδαν τα τουρκικά πλοία –σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα- αποσύρθηκαν στην Καλόλιμνο. Την ώρα της έντασης πάντως τα τουρκικά ψαροκάικα που βρίσκονταν στα λιμάνια της Αλικαρνασσού απέφυγαν να κατευθυνθούν στην περιοχή των Ιμίων.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα ελληνικά και τουρκικά σκάφη πλησίασαν μεταξύ τους μέχρι και 300 μέτρα.
Το πρωί στην περιοχή των Ιμίων βρίσκονταν 3 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά το μεσημέρι ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 6. Ένα από τα τουρκικά σκάφη πλησίασε τις βραχονησίδες Ίμια σε απόσταση 100 μέτρων και σταμάτησε για λίγο, την ώρα που τα άλλα τουρκικά σκάφη παρέμειναν πιο πίσω σε απόσταση μισού έως 2 μιλίων για να παρακολουθούν. Παράλληλα, το ελληνικό σκάφος περίμενε –όπως αναφέρεται- σε απόσταση 1.5 μίλι, μπροστά στο νησί Καλόλιμνος.
Σήμερα πάντως από την περιοχή των Ιμίων πραγματοποίησαν διέλευση από την πλευρά των τουρκικών υδάτων, όπως σημειώνεται, πλοία που μετέφεραν ξηρό φορτίο από το Γκιουλούκ της Τουρκίας προς το Ισραήλ.
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική στρατιωτική μονάδα που βρίσκεται στην Καλόλιμνο με περίπου 60 στρατιώτες, αποβάθρα, πίστα ελικοπτέρων και πύργο ραντάρ σήμερα παρουσίασε ιδιαίτερη κινητικότητα. Οι Έλληνες στρατιώτες παρακολουθούν συνεχώς τα Ίμια από το φυλάκιο, σημειώνεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
«Εισβολή» του Oruc Reis: Φταίει ο καιρός ή μήπως οι Τούρκοι «μέτρησαν» την αντίδραση της Ελλάδας;