Μεταναστευτικό: Επιτάσσουν χώρους για τα κλειστά κέντρα κράτησης - Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης
Ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι περιοχές όπους θα δημιουργηθούν εκεγχόμενες κλειστές κέντρα κράτησης επιτάσσοντας χώρους ανά την επικράτεια, κάτι που δείχνει πως το μεταναστευτικό αντιμετωπίζεται κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων, χώρων και εκτάσεων προκειμένου για τη δημιουργιά κλειστών κέντρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, την οποία και γνωστοποίησε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα».
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίζεται η επίταξη χώρων προκειμένου να στεγαστούν δομές για μετανάστες, μία πρακτική που ακολουθείται μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα με την ΠΝΠ «εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».
Ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης
Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
- Φύλαξη των συνόρων μας.
- Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
- Αυξημένες επιστροφές.
- Κλειστές δομές.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων.
Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.
Μεταναστευτικό: Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο – Τι συμβαίνει με κλειστά κέντρα και αιτήσεις ασύλου
Το μεταναστευτικό από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης έγινε αντιληπτό πως θα προβληματίσει τη Νέα Δημοκρατία. Από την μία οι αυξημένες ροές και από την άλλη η κατάσταση που βρήκε από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την εξίσωση τόσο δύσκολη που ακόμη και σήμερα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δώσει έναν βηματισμό που θα φέρει αποτέλεσμα.
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η κόπωση των τοπικών κοινωνιών των νησιών που επί πέντε χρόνια σηκώνουν, «μόνοι μας» όπως λένε, το βάρος του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού.
Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά είναι χαρακτηριστική αφού τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και οι πολίτες έχουν εκδηλώσει τον προβληματισμό τους και έχουν δηλώσει με κάθε τρόπο πως η υπομονή τους για το βάρος που έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια εξαντλείται.
Μπορεί το τελευταίο διάστημα –με εξαίρεση τη σημερινή ημέρα όπου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 67 πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια– οι προσφυγικές ροές να ήταν μηδενικές λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο η κατάσταση με τον αριθμό των προσφύγων στους καταυλισμούς βρίσκεται εδώ και καιρό εκτός ελέγχου.
Η κυβέρνηση ωστόσο συνεχίζει με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών, την κατασκευή των κλειστών κέντρων κράτησης αλλά και την διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Τα κλειστά κέντρα
Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε ότι η δημιουργία των κλειστών κέντρων είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά δε μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές και να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Την ίδια ώρα, προσδιόρισε την έναρξη της κατασκευής των κλειστών Κέντρων προσφύγων και μεταναστεύσεων στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αγαίου, μέσα στον Μάρτιο.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης, έκτος από τα κλειστά κέντρα είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και να ενισχυθούν οι επιστροφές, ώστε να επιστρέφονται 200 άτομα την εβδομάδα.
Η χορήγηση ασύλου
Επικαλούμενη τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που εγκρίνονται (αφορούν την περίοδο 16 Δεκεμβρίου 2019 έως 19 Ιανουαρίου 2020), η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα τη Κυριακής», αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι στο διάστημα αυτό εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό συνολικά 3.185 αιτήσεις, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο εξετάζονταν κατά μέσο όρο περίπου 1.700 αιτήσεις κάθε μήνα.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου ήταν θετική για 1.071 υποθέσεις, απορριπτική για 1.082 αιτήσεις, σε 900 περιπτώσεις η διαδικασία διακόπηκε (για κάποιον διοικητικό λόγο, επειδή οι αιτούντες δεν προσκόμισαν κάποιο από τα απαιτούμενα έγγραφα ή επειδή δεν παρέστησαν στην υποχρεωτική συνέντευξη), ενώ σε 132 περιπτώσεις οι αιτούντες άσυλο δήλωσαν παραίτηση και πλέον δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα μας.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως πολλά θα κριθούν μέσα στου επόμενους δύο μήνες για την αποτελεσματικότητα τόσο του νέου χαρτοφυλακίου όσο και της εφαρμογής του σχεδίου. Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου.
Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε ότι είναι θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα στα νησιά και πρόσθεσε ότι έχουν εντοπιστεί οι τοποθεσίες που θα γίνουν. Εξήγησε ότι θα υπάρχει κλειστός χώρος για όσους δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κώστας Βουτσάς: Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση της συζύγου του - Δείτε τις φωτό