Στην Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί

Την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί θα δεχτεί, το μεσημέρι της Δευτέρας (24/02), στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί
5'

Η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας αποτελεί μία ακόμη ισχυρή ένδειξη για το άριστο επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Αθήνας με το Παρίσι, το τελευταίο διάστημα, με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε στενή συνεργασία και συναντίληψη θέσεων όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας βρίσκεται από την Κυριακή στην Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, η κ. Παρλί εξηγεί ότι «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ξεκαθαρίζει ότι τα ελληνικά και τα γαλλικά συμφέροντα «σε θέματα ασφάλειας συνδέονται και βρίσκονται παντού».

Για τον λόγο αυτόν, το Παρίσι και η Αθήνα συζητούν τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης, μια απόφαση που ελήφθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γαλλική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η κυρία Παρλί, στην συνέντευξή της καταδικάζει επίσης ξεκάθαρα το Μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες. «Η συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της περιοχής. Δεν έχει καμία νομική αξία και δεν είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο» σημειώνει εμφατικά.

Προβολή ισχύος από κοινού στην Αν. Μεσόγειο

Υπό την παρούσα συγκυρία, δεν είναι τυχαία η μόνιμη πλέον παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο με μια γαλλική φρεγάτας FREMM, αλλά κυρίως του γαλλικού αεροπλανοφόρου, Charles de Gaulle, την αρμάδα του οποίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο συνοδεύουν και ελληνικές φρεγάτες.

Παράλληλα, εξετάζεται και πρόταση για μεταστάθμευση γαλλικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, με στόχο να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα ελληνικά Mirage.

Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν από κοινού δύο στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή δυνάμεων από τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο, μάλιστα της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος» ήλθε στην Ελλάδα το εντυπωσιακό ελικοπτεροφόρο αμφιβίων επιχειρήσεων «FS Dixmude». Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει απόβαση ανακατάληψης νήσου και εκτός από τις ελληνικές και γαλλικές δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτή και αμερικανικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, που με τον πλέον ηχηρό τρόπο διεμήνυσε την πως δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τις τουρκικές προκλήσεις, έχει ανοιχτή και απευθείας επικοινωνία με όλους τους σημαντικούς «παίκτες» σε όλα τα επίπεδα, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο. Κι αυτό γιατί η εμπλοκή της Total στη Μεγαλόνησο, αλλά και στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπου έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, θα αποφέρει δισεκατομμύρια στη γαλλική οικονομία.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι

Πρόσφατα, στις 29 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίον επαναβεβαίωσαν του στενούς δεσμούς των δύο χωρών.

«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τον Γάλλο πρόεδρο, μετά το πέρας της συνάντησής τους. Ο Εμανουέλ Μακρόν, με τη σειρά του, κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου και καταδίκασε τη συμφωνία της με τη Λιβύη.

«Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο «φίλο» του. Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης» ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

Είπε, επίσης, ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», γεγονός που αναμένεται αν επαναβεβαιωθεί κατά την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Αθήνα.

«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμήπου συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ριζικές αλλαγές σε Δημοτικά και Γυμνάσια: Τι ώρα θα ξεκινούν τα μαθήματα - Τι είπε η Νίκη Κεραμέως

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο ιδιοκτήτης του ταχυφαγείου μετά τις μαχαιριές του υπαλλήλου του (pics)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή